Potek cerkvenega poročnega obreda

0
4172
Potek cerkvenega poročnega obreda, foto: Akademija Cvetja

Uredita zapisnik pred poroko

Približno tri mesece pred poroko se dogovorita za srečanje z duhovnikom, ki vaju bo poročil, da pripravite zapisnik pred cerkveno poroko. Takrat s seboj prinesita krstni in samski list, ki ga pridobita v župniji, kjer sta bila krščena, duhovniku predložita tudi potrdilo o pripravi na zakon.

Zapisnik pred poroko se običajno uredi v župniji, kjer bo poroka. Tam so zbrani vsi podatki o ženinu in nevesti in predstavljajo uradni dokument o sklenitvi zakonske zveze. Zapisnik pripravi domači župnik, lahko pa tudi duhovnik, ki bo prisostvoval sklenitvi zakonske zveze. Če je zapisnik pripravljen v drugi župniji, kot bo poroka, se v poročno župnijo pošlje t. i. odpustnica, ki se podpiše na poročni dan. Vsi podatki iz zapisnika/odpustnice so vpisani v poročno knjigo.

Rezervacija in izbira cerkve

Največkrat se izbere domačo cerkev enega od mladoporočencev, lahko pa tudi katerokoli drugo, a je potem potrebnega več dogovarjanja in ureditev dokumentov. Župnik svetuje, da želeni termin v cerkvi, kjer se želita poročiti rezervirata že eno leto pred načrtovano poroko. Termin in lokacijo civilnega obreda lahko prilagodita ostalim lokacijam, torej cerkvi in večernemu dogajanju v restavraciji. Nekateri opravijo civilni obred celo nekaj dni ali tednov prej, da je usklajevanje poročnih aktivnosti na poročni dan lažje.

Potek poročnega obreda

Poročni obred je navadno umeščen v sv. mašo, lahko pa poteka tudi kot samostojni obred. Dogodki si sledijo po naslednjem vrstnem redu:

  1. Uvodni pozdrav.
  2. Besedno bogoslužje (berila, psalm, evangelij, nagovor).
  3. Vprašanja glede svobodne odločitve za zakon in ljubezni ter spoštovanju drug drugega
  4. Prošnje, če ni prošenj, pa litanije.
  5. Obred privolitve, ko si ženin in nevesta podata desnici in izrečeta, da si bosta ostala zvesta v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju, da se bosta ljubila in spoštovala vse dni svojega življenja.
  6. Blagoslov in izročitev prstanov.
  7. Poljub.

Sv. maša se nadaljuje z darovanjem, pred tem je lahko tudi blagoslov poročne sveče. Po molitvi očenaš sledi še blagoslov mladoporočencev, ob koncu sv. maše pa je možen (predvsem na Štajerskem) blagoslov vina. Obred brez maše traja približno pol ure, z mašo pa eno uro. Dolžina je odvisna tudi od petja oziroma glasbene spremljave.

Nagovor pri cerkveni poroki ima navadno duhovnik, ki sta si ga mladoporočenca izbrala. Ob koncu obreda se lahko mladoporočenca sama zahvalita vsem sodelujočim in staršem. Prošnje so načeloma že pripravljene v obredniku, lahko pa prijatelji (priče) mladoporočencev pripravijo svoje prošnje.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here