Pravila pri izbiri suknjiča

0
1323
Foto Modno krojaštvo Andrej Šmigoc

Ženin izbira kroj suknjiča glede na stopnjo svečanosti, ki jo mladoporočenca želita. Najbolj svečan je frak, ki je zadaj nekoliko podaljšan ali dnevni smoking. Za tradicionalen videz se ženin odloča za obleko v črni barvi, sicer raje temno modro, temno sivo, nekateri ženini z izostrenim čutom pa se odločijo tudi za belo ali krem barvo obleke.

Rokavi

Rokavi suknjiča pri iztegnjeni roki naj se končajo tik nad zapestji, približno dva prsta nad zapestno kostjo. Zaželeno je, da se vidi približno 1 cm roba rokava srajce. Rokav suknjiča naj bo dovolj širok, da se ob dvojni manšeti ne zatika ali leze navzgor.

HTML Code here

Žepi na suknjiču

Oblika žepov je lahko ravna (horizontalna) ali poševna, ki je nekoliko bolj priljubljena. Odločite se lahko za žep z zavihkom ali le neviden šiv, ki je primeren za prefinjen slog. Suknjič ima lahko tudi tretji manjši žep na desni strani nad običajnim, ki je namenjen manjšim pripomočkom, kot so plačilne kartice. Del suknjiča je lahko tudi prsni žep, v obliki šiva ali z zavihkom, v katerega ženin spravi robček, ki naj bo pravilno zložen.

Enoredna/dvoredna razporeditev gumbov suknjiča

Enoredna razporeditev (1, 2 ali 3 gumbi) optično zoži trup. Pogostejša izbira je suknjič z dvema gumboma. Dvoredni suknjiči (4, 6 ali 8 gumbov) imajo gumbe razporejene v dveh linijah in tako dajejo videz širšega okvirja. Izbirate med špic reverji (zarezani oziroma oglati) ali reverji šal ovratniki.

V zadnjih nekaj letih so dvoredni suknjiči bolj v trendu kot enoredni, so pa zahtevnejši za krojenje in prileganje postavi. Enoredno zapenjanje je vsekakor pogostejša izbira.

<b>NASVET: Zapenjanje gumbov suknjiča </b>
Velja pravilo, da je zgornji gumb suknjiča med stojo zapet. Če ima suknjič tri gumbe, je lahko zapet srednji ali oba zgornja gumba, kadar ima suknjič le dva gumba, je odpet le spodnji. Med sedenjem se zaradi udobja suknjič lahko odpne, vendar ko moški vstane zgornji gumb, ali vse, neopazno zapne.

Razporek na zadnji strani suknjiča

Enojni razporek na sredini ali dvojni razporek pri straneh preprečujeta gubanje suknjiča. Omogoča prileganje telesu med premikanjem rok in daje suknjiču simetrijo. Največjo eleganco bo modni moški dosegel s frakom, ki je zadaj nekoliko podaljšan, nosi pa se v kombinaciji s telovnikom (lahko v enaki ali svetli smetanasti barvi ali z minimalističnim vzorcem).

Telovniki

So iz enakega materiala kot je obleka, ali iz žakarda. Hrbtni del je iz gladkega satena, ki ima v pasu pašček za reguliranje širine. Zapenjanje je lahko enoredno ali dvoredno. V primeru, da je telovnik iz žakarda, sta iz enakega materiala tudi pripadajoča kravata in robček.

Trendi telovniki

Moške poročne obleke dopolnjujejo tako klasični kot dvoredni telovniki, kateri popestrijo in stilsko dovršijo vsako obleko. Če želite blesteti v sproščenem vzdušju na plesišču, biti še vedno v skladnosti s poročno obleko, je to idealna priložnost. V leto 2022 moških poročnih oblek vas bodo popeljale obleke s karo vzorcem, katere izpadejo športno ali pa povsem elegantno. K karo obleki se idealno poda dvoredni telovnik. Zgrešiti ne morete s klasično obleko na dva gumba in dvema razporkoma na strani, ter karo fazono. Trendovske pa bodo tudi obleke po zgledu oblek iz 70. let. Vse več se pojavljajo barvne obleke kot so pariško modra, rdeča, zelena. Barvni smoking je vedno moderen in prav tako primeren za poročno obleko. Pri smokingu lahko kombinirate osnovno tkanino s svetlečim črnim ovratnikom.

Dejan Šmigoc, Modno krojaštvo Andrej Šmigoc

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here