Priprava na zakon 

0
3944

Koristne teme za življenje po poroki

Za sklenitev zakramenta svetega zakona je potrebna udeležba na tečaju priprava na zakon (preko spleta ali v živo), ki potekajo v različnih oblikah. Izbirata lahko med daljšimi in krajšimi pripravami, na primer od večmesečnih do nekaj urnih. Običajno se na priprave prijavita ene teden prej, najlažje kar prek spletne strani.

Na primer v Mariboru se lahko priprave na zakon udeležita pri frančiškanih ali pa pri jezuitih, sicer pa se priprave na zakon razlikujejo od kraja do kraja. Nekateri trajajo skozi vse leto, drugi ob vikendih, tretji z enkratnim srečanjem. Odvisno je od tega, koliko želi par vložiti v pripravo na sklenitev zakonske zveze. Na primer šola za zakon Najina pot traja približno osem mesecev dvakrat mesečno, vodijo jo posamezni zakonski pari v Ljubljani v cerkvi Svetega Jožefa, v Dobu pri Domžalah ali v župnišču Zlato polje v Kranju.

Priprav na zakon, ki potekajo ob koncu tedna, se lahko udeležita v Ignacijevem domu duhovnosti v Ljubljani. Skupnost Emanuel pa ima program, ki ga oblikuje ekipa z duhovnikov, kjer imajo osem srečanj vsakih 14 dni. Priprave so možne tudi po posameznih škofijah ali pa v spletni različici, te pripravlja na primer Zavod Iskreni.

Dosledno obiskovanje predavanj priprava na zakon

Teme, ki jih spoznata na pripravah na zakon, so velikokrat odvisne od kraja priprave. Na primer pri frančiškanih so to:

  • najina strast v odnosu,
  • temelj zakonske obljube,
  • »nista več dva, ampak eno meso«,
  • zakon kot zakrament in
  • pravni vidik sklenitve zakona in pričevanje zakonskega para.

Teme se vsebinsko in oblikovno dopolnjujejo in nadgrajujejo, da predstavljajo nov, boljši korak odnosu.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here