Priprave na zakon

0
4483
Priprave na zakon
Priprave na zakon

Priprava na zakon je tečaj, sestavljen iz več srečanj; na voljo pa vama je več oblik priprav - tedenske, mesečne in e-priprava.

Največ parov obišče priprave na zakon, ki so sestavljene iz šestih srečanj, na katerih spregovorijo o komunikaciji med zakoncema, reševanju težav, vzgoji otrok, naravnem načrtovanju družin ter o pravno formalnem pomenu sklenitve cerkvenega zakona.

Pri tej pripravi sodelujejo tako strokovnjaki, kot zakonski pari, ki iz svojih izkušenj spregovorijo, kako so se soočili z izzivi v zakonu, pa naj bodo to težave na partnerskem področju, področju vzgoje otrok, z zdravstvenimi preizkušnjami in podobno. razlaga. Priprave vaju bodo opremile z znanji in veščinami za srečno zakonsko življenje.

Izpolnjevanje zaobljube

Ko se bosta poročila, si bosta obljubila večno zvestobo. Tehnično ta obljuba pomeni, da se z besedami zavežeta, da bosta v prihodnosti izpolnjevala določena dejanja, ki so v trenutku sklenitve zveze popolnoma nepredvidljiva. Nedvomno je to ena najodmevnejših prelomnic v življenju.

Poroka kot najvišja oblika samouresničitve vaju vabi v neprestano uglaševanje moško ženskega principa. Zaobljubita se predvsem sebi in nedvomno je to najtežje. Zaradi sebe se odločita, da bosta drug z drugim, treba pa se je naučiti pravilne komunikacije in razumeti, da že po naravi moški in ženske različno dojemamo stvari, da vaju je zelo različno oblikovala izvorna družina, okolje, v katerem sta odraščala.

Naučita se tudi potrpežljivosti, odpuščanja, prilagajanja. In ravno zato so organizirane priprave na zakon za bodoče mladoporočence, tudi če ne bosta poročila cerkveno, zelo priporočljive.

Dober odnos = dobri temelji

Kadar v odnos stopita z različnimi temelji, je potrebnega več dela za dober odnos. Zato se pogovarjajta o svojih pogledih na način življenja, o otrocih, vzgoji, denarju, skupnih načrtih, kako bosta gradila vajin odnos. Poroka zagotovo ni vrhunec vajine skupne poti, temveč začetek. Ravno čas priprav na poroko je pomemben, saj mora vsak od vaju ubrati svojo pot in izstopiti iz polja pričakovanj okolice.

Delo na odnosu se ne konča s poroko

Vsi odnosi predstavljajo delo na sebi, ki se nikoli ne konča. Medsebojni odnosi so živa stvar, ki jo je treba negovati, da lahko raste. Naučita se, kaj drugemu veliko pomeni, kdaj je za koga od vaju najbolj primeren čas za pogovor, preverita kako razumeta besede drug drugega. Oba se lotevajta gospodinjskih opravil z enako vnemo, negujta pa vsakodnevne obrednosti. Vračajta se z mislimi v poročni dan in obujajta spomine.

Negujta medsebojni humor in se prepustita življenju. Lahko si enkrat na mesec vzameta čas samo za vaju (gresta na zmenek), razmislita pa tudi o udeležbi na kateri od zakonskih skupin. Čas, ki je vajin, izkoristita za poglobitev vajinega odnosa, pa naj bo to jutranja kava, večerni sprehod, rekreacija ali kaj čisto vajinega.

<b>NASVET: Nekaj nasvetov za ustrezno komunikacijo</b>
Ne sodita in ne predvidevajta odzivov, saj nista jasnovidna. Ne držita v sebi težkih misli in besed, saj vaju lahko napeljujejo k neprijetnim dejanjem. Ne bodita nestrpna, saj to lahko vodi do komunikacijskih šumov, komunikacija pa je pot do cilja. Ne hitita do cilja po bližnjicah. Ob koncu leta naredita evalvacijo in v skupni dnevnik zapišita misli, občutja, spoznanja, vzgibe, sveže temelje in zaobljube, ki jim bosta sledila. Naj ne bodo materialne narave. Kar zapišeta, vaju vabi, da se vračata v branje in ozaveščata ter to tudi živita.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here