Prvi korak – obisk upravne enote

0
10560

Na območju kjer se želita poročiti, se najprej osebno prijavita na upravni enoti (UE) ter rezervirata datum in čas poroke. Ne odlašajta predolgo, saj so nekateri termini izjemno hitro zasedeni. Poroko v poročni dvorani bosta morda lahko rezervirala le mesec vnaprej, medtem ko se poroke izven uradnega prostora vse pogosteje prijavljajo eno leto vnaprej. Ko bosta imela datum potrjen, lahko začneta z organizacijo ostalih elementov poroke.

Postopek na upravni enoti

 1. najavita obisk pri matičarju v naprej, da se izogneta čakanju (odvisno od trenutne situacije), 
 2. izkažeta se z osebnima dokumentoma,
 3. podata izjavi, da svobodno sklepata zakonsko ali partnersko zvezo in da so izpolnjeni vsi pogoji za njeno veljavnost,
 4. določi se kraj in čas sklenitve zakonske ali partnerske zveze,
 5. izbereta priimek, ki ga bosta uporabljala po poroki in
 6. določita priči (če želita da sta prisotni, ni pa obvezno).

Ne skrbita, spremembe so pred datumom obreda še možne (npr. si premislita glede priimka ali prič), kar lahko uredita z izjavo na zapisnik.

HTML Code here

Sklenitev zakonske ali partnerske zveze zunaj uradnega prostora ali časa

Lokacija za obred poroke je poljubna (na sanjskem travniku pred domačo hišo, pred vhodom v jamo, pred planinskim domom, ob vinogradu s pogledom na sosednje gričke, v hotelu ali parku, kjer sta se spoznala), kar se dogovorita na UE najmanj 45 dni pred planiranim terminom poroke. Vložita prošnjo, kateri morata priložiti soglasje lastnika ali upravljalca zemljišča ali objekta za uporabo lokacije za poroko in poravnata stroške v višini 170,00 € (plačila sta oproščena le v primeru opravičljivih razlogov kot je težka bolezen). Če bodo izpolnjeni vsi pogoji, bo upravni organ izdal odločbo, ki poroko dovoljuje. Na lokaciji, sta bodoča zakonca dolžna poskrbeti, da bo prostor slavnostno urejen in da bodo postavljeni državni simboli skladno s predpisi, ki urejajo njihovo uporabo. Prostor lahko okrasita z ličnimi tematskimi elementi in cvetličnimi aranžmaji.

Ali lahko izberem določenega matičarja

Da, obred lahko opravi izbrani matičar, če je ta razpoložljiv ali druga oseba (druga oseba se lahko določi v primeru, ko poroka poteka pred matičarjem in pooblaščencem), ki se ji pod določenimi pogoji podeli enkratno pooblastilo za sklenitev zakonske oz. partnerske zveze.

Kako bo potekal obred

 • Na obred pridita pravočasno! 
 • Matičar ugotovi, da sta vidva osebi, ki sta prijavila namen sklenitve zakonske ali partnerske zveze.
 • Slovesni nagovor prebere načelnik UE, od njega pooblaščena oseba ali župan.
 • Matičar vaju seznani s pravicami in obveznostmi, ki izhajajo iz Družinskega zakonika.
 • Izrečeta sanjski »DA«.
 • In si izmenjata čarobna prstana.
 • Sledi težko pričakovani prvi poljub in razglasi se, da je zakonska ali partnerska zveza sklenjena.
 • Podpišeta listino o sklenitvi zakonske ali partnerske zveze.
 • Matičar vama izroči izpisek iz matičnega registra.

Obred lahko traja tudi dlje kot 20 minut zaradi glasbenih ali pevskih točk. Običajno je glasbena spremljava pred začetkom uradnega dela, nato med izmenjavo prstanov in ob podpisu listine, kar se je potrebno z matičarjem predhodno dogovoriti.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here