Reševanje konfliktov in prepirov

0
2062
Reševanje prepirov
Reševanje prepirov

Konflikti so obvezen del vsakega odnosa, prav tako reševanje prepirov. Kako se z njimi soočiti in jih uspešno rešiti?

Konfliktom se je skoraj nemogoče izogniti, saj so del dobre zveze.

Konflikti so lahko pereča tema v zvezi tako pred kot po poroki, vprašanje je le, kako se z njimi soočite. Konflikt lahko definiramo z nasprotjem interesov med dvema osebama. Predvsem v času priprav na poroko pogosto pride do kakšnih (navadno manj pomembnih) konfliktov, ki lahko pokvarijo dan. Vseeno se je treba zavedati, da so konflikti prav tako del uspešne zveze kot smeh, ljubezen in sprostitev.

Miti o konfliktih

Ideja, da so konflikti slabi, nam je že od otroštva ostala v podzavesti in tako je vedno bolj živ mit, da v dobrem partnerstvu ni prepirov. To seveda ne drži! Konflikti so vedno prisotni, le da jih včasih ne želimo videti. V takih trenutkih nastopijo obrambni mehanizmi, kjer konflikt »pometemo pod preprogo« ali pa se po sporu delamo, kot da se ni nikoli zgodil. Konflikti so in bodo ostali, nič jih ne more čudežno izničiti. Lahko pa se z njimi soočimo in jih tako rešimo.

Obstajajo različni konflikti

Konflikte radi posplošujemo in kaj hitro se zgodi, da postane vsako manjše nestrinjanje kar konflikt, vendar ni tako. Ljudje smo si različni in tako obstajajo tudi različni konflikti, težko jih je kategorizirati. Najpogosteje pa so konflikti še vedno spolno pogojeni. Najbolje jih je razdeliti po življenjskih obdobjih.

Tako partnerstvo razdelimo na štiri obdobja, kjer lahko nastopijo tipični konflikti:

  • V prvem zaljubljenem obdobju le redkokdaj pride do konfliktov.
  • V času resne zveze so konflikti vezani predvsem na vodenje skupnega življenja.
  • Kasneje pride poroka in z njo verjetno kmalu tudi otroci – tema naslednjih konfliktov. Pri vlogi starševstva se lahko precej razlikujemo in se hitro spremo s partnerjem.
  • Zadnje obdobje je, ko otroci zapustijo dom in ostane prazno gnezdo, saj je treba ponovno oceniti partnerstvo.

Reševanje prepirov

Pripravili smo nekaj uporabnih nasvetov za reševanje prepirov, pri katerih si je dobro vzeti čas za premislek.

  • Kako se prepirate in kakšne vrste konfliktov imate? V miru razmislita, kako se kregata in kako se počutita pri konfliktih. Vsak naj govori samo zase in ne za drugega, saj običajno preveč posplošujemo situacije in izrekamo argumente, kot sta »vedno to rečeš« oz. »zmeraj si takšen/-na«.
  • Kako ste se naučili delati konflikte in kako se soočate z njimi? Preučita svoje korake pri konfliktih: je vpleteno veliko vzklikanja, prerekanja in prekinjanja besed? Soočita se s koraki in premislita, kje ste se jih naučila.
  • Čas je za spremembe. Pomembno je, da začneta delati na partnerstvu. Glede na to, kaj je krivo za konflikte, lahko partner dela sam na sebi ali pa delata skupaj v paru. Vsaka pomoč je koristna, vendar je pomembno ohraniti v mislih koncept varnega prostora, kjer lahko izrečeta vse, kar vama leži na srcu.
NASVET: Recept za manj prepirov
Že pred poroko se je dobro pogovarjati in sanjariti o njej. Tako lahko spoznata, kje se ujameta in kje ne. Zelo pomembno je ovrednotiti poroko in zakon –  komur slednji pomeni veliko, tudi bolj intenzivno doživlja konflikte, ki nastanejo ob načrtovanju. Po poroki ne pozabita na partnerstvo. Imejta na urniku čas za vajin odnos, pri tem pa je zelo pomembno določiti meje tega časa: o čem se lahko takrat pogovarjata in kaj lahko delata.
zp8497586rq

Sodelujoči strokovnjaki:

Mija Marija Klemenčič Rozman

dr. Mija Marija Klemenčič Rozman

družinska terapevtka in psihoterapevtka

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.