Sedežni red in postavitev miz

0
1805
Postavitev miz

Prednosti sedežnega reda

Vzelo vama bo nekaj časa, a oblikujta sedežni red tako, da bodo pravi gostje sedeli skupaj. Če razporedita premišljeno, to lahko pozitivno vpliva na energijo, ki bo vladala na dogodku.

Glavna miza je vajina, kjer sedi ženin desno od neveste. Zraven vajini priči s spremljevalcema, tako da je nevestina priča zraven njega, ženinova priča s spremljevalcem pa pogled neveste. Za glavno mizo lahko sedijo tudi vajini starši, ni pa nujno. Če je družinskih članov več (še stari starši, bratje in sestre s partnerji, otroci), je smiselno razporediti družine za sosedno mizo, blizu glavne, tako da je nevestina družina bližje njej, ženinova nasproti in bližje njemu. Ostale goste posedeta po stopnji poznanstva, lahko razdelita prijatelje iz šole skupaj, iz rekreacije skupaj. Tiste, ki se poznajo tudi z nevestinimi prijatelji skupaj.   

  • Za isto mizo posedeta goste, ki se poznajo, s čimer zagotovite sproščenost.
  • Gostu, ki na poroki ne pozna nikogar, zagotovita sedež poleg gostov odprtega karakterja ali takih s podobnimi interesi kot jih ima sam.
  • Ne ločujte ženskih in moških svatov, raje uravnotežita mize.
  • Če bo prisotnih več večjih otrok, posebno mizo rezervirajta zanje. V kolikor se med seboj nekateri že poznajo, je še toliko lažje. Če so otroci še manjši in zanje nimata organiziranega posebnega varstva naj sedijo s starši.
  • Svatom, ki se pogosto družijo in za katere vesta, da bi želeli večer preživeti skupaj, zagotovita skupno mizo.
  • Preprečita dramo. Brez sedežnega reda se lahko skupaj po nesreči usedeta dva gosta s popolnoma različnimi nazori. Verjetno ne želita, da se vname besedni dvoboj.

Prostorska kulisa, tekači in nadprti za mize ter dekoracija stolov

Za dekoriranje stolov se uporablja beli saten ter tanko svetlečo tkanino organzo, ki se spenja v pentlje, da se doseže popolnejšo obliko stola. S tekači in nadprti, ki so lahko iz organze, mrežastega tila ali barvne koprene, se še tako dolgočasnim mizam doda prefinjen videz. Namizne lučke in svečke ustvarijo intimno vzdušje. Glavna miza je običajno izdatneje okrašena, medtem ko ostale manj, ravno toliko da ne moti obedovanja in pogovorov svatov. Dekoracija je lahko cvetlična (sveže ali suho cvetje, lahko le posuti lističi), sadna (ki je lahko tudi obrokov), lesena (napisi, svečniki, vaze) ali iz drugih materialov (perle, kamenčki), ki izžarevajo osebno noto para.

Kuliso prostora se opremi z dolgimi zavesami, v kombinaciji s cvetličnimi aranžmaji. Na strop za glamuroznejši videz se dodaja lestence (na mize razkošne svečnike), za razigrano poroko lahko izobesita tudi domiseln sestav balonov ali papirnate pom pome. 

Postavitev miz

Pri postavitvi miz bodita pozorna, da ima vsak gost dovolj prostora, da lahko vstane kadar koli in s tem ne moti soseda. Najbolj primerne so mize okroglih oblik, kjer sedi od 6–10 oseb, saj se vsi gosti med seboj gledajo in je tako pogovor lažji. Te zasedejo več prostora kot klasične, vendar naredijo ambient bolj slovesen. Za manjše poroke se priporoča postavitev manjših povezanih miz, medtem ko za večje poroke podolgovate postavitve, v M ali U obliki.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here