Izbira poročna kulinarika

0
5613

Največ časa in priprav je namenjenih izbiri poročnega menija. Poročna kulinarika naj bo posebna, za začetek lahka pogostitev, zvečer pa slavnostni meni.

Na eni strani lahko izbirata med klasičnimi jedmi, tako bosta verjetno zadovoljila večino slovenskih gostov, a poroka je slavnostna pogostitev, zato lahko goste presenetita in eksperimentirata z novostmi kuharskih mojstrov ali postrežeta z luksuzno hrano. Poročna kulinarika lahko tudi preseneti. Če želita pričarati vtis izobilja, posezita po ostrigah, kaviarju in jastogu. Nenavadne okuse, kot so sladkokisle kombinacije ali dodatki tropskih sadežev in druge zelenjave, si bodo gosti zagotovo zapomnili.

Pozorna bodita tudi na takšne goste, ki imajo posebne prehranjevalne navade (vegetarijanci, vegani, presnojedci) ali takšni, ki iz zdravstvenih razlogov (alergij) ne smejo uživati določenih živil ( glutena, mleko, oreščki ipd.).

HTML Code here
<b>NASVET</b>
Na vse posebnosti obvezno opozorita gostinca, še preden kakorkoli potrdita sodelovanje in zahtevajta, da v izogib kasnejšim nesporazumom te posebnosti navede tudi v svoji pisni ponudbi, kjer naj jih tudi cenovno ovrednoti.

Osrednji kulinarični dogodek je večerja na poročnem slavju, ki mu namenita največ časa za načrtovanje in usklajevanje.

V večini imajo ponudniki predloge, ki si jih lahko ogledata skupaj z njimi. Začne se s prigrizki na lokacijah, kjer se gostje zbirajo, nadaljuje pa se po poročnem obredu. Če želita pričarati vtis izobilja, lahko posežeta po luksuzni hrani kot so ostrige, kaviar in jastog, k čemur sodijo le najboljša izbrana vina vrhunskih vinarjev.

Pecivo in prigrizki

Količina hrane in peciva pred obredi naj ne bo prevelika, saj so svatje na začetku zadržani, poleg tega ni veliko časa za preizkušanje dobrot. Enako velja, če bo kmalu po obredu sledilo slavje na izbrani lokaciji. Vseeno naj bo pecivo zelo skrbno izbrano. Drobno sladko pecivo, slano pecivo, sadje in oreščki ter siri zanimivih oblik in postavitev so lahko prava paša za oči. Če bo pogostitev več, torej že zjutraj na nevestinem domu in po obredih, naj se ne ponavlja enaka hrana. Raje naj postrežejo različne dobrote, vsako ob svojem času.

Poročna kulinarika in posebna zbira oblike pogostitve

Z izborom jedi presenetita goste z raznolikimi okusi. 

  • Ob sprejemu svatov se odločita za prigrizke, kot so topli “finger food” ali jedi z žara in plošče s siri.
  • Sledi osrednji del pogostitve, ki je lahko samopostrežna ali se odločita za slavnostno kosilo ali večerjo, z več hodi. Priporočamo 4 hode, predjed, glavno jed in sladico ter po polnoči še hod s prigrizki (kislo juho ali “finger food”).

Bolj razkošen meni je sestavljen iz hladne predjedi, juhe in tole predjedi. Nato je pred glavno jedjo postrežen sorbet ter za zaključek še sladica in desert (drobno pecivo, plošča s sirom, sadje ter oreščki).

  • Med slavjem vsaj enkrat postrežita še z enim hodom prigrizkov (hladni “finger food”, kanapeji, siri, sadje in oreščki ter pecivo). 

Prednost cateringa je celostna storitev, saj je poskrbljeno za dekoracijo, opremo, postrežbo in pospravljanje. V ospredju cateringa je kulinarika. Catering ponudbe vključujejo široko izbiro menijev in postavitev – hladni bife, hladno-topli bife, koktajl zabava ali bolj svečana postavitev s svečniki.

  • Če organizirata ekstravaganto poroko, se odločita za svečano kosilo ali večerjo. Dekoracija na mizah so lahko veliki svečniki, s katerih visijo kristalčki. Svečana kosila ali večerje so sestavljene iz več izbranih jedi, ki so postrežene v zaporedju in s izbraimi vini.
  • Pri stoječem ali sedečem hladnem bifeju število gostov ni omejeno. Pogostitev je setavljena iz različnih plošč narezkov ter sadja in zelenjave.
  • Popularni so tudi hladno-topli bifeji, ki so sestavljeni iz tracicionalnih in klasičnih jedi, ali pa vključujejo na primer podeželske, mediteranske ali fuzijske okuse. 

Cene menijev

Preverita, kako prilagodljiv je ponudnik prehrane glede na lokacijo poroke. Cene za dnevno pogostitev se večinoma gibljejo med 7 do 35 evrov na osebo. Pri prestižnem izboru tudi do dvakrat več. Za večerni obed ločita, kako bo vajina večerja zgledala. Strežena ali samopostrežna, klasične ali gurmanske jedi, koliko različnih vrst hrane? Bolj ko bosta imela izdelano idejo, lažje se bosta pogovarjala s ponudnikom o možnostih in ceni. Cene poročnih menijev se gibljejo od 20 do 50 evrov na osebo, pri bolj prestižnem izboru jedi tudi krepko presežejo 100 eur na gosta. Preverita ali je v ceno že vključena pijača. V ceno jedilnika navadno ni vključena, medtem ko je vključena v izbor “all inclusive” ponudb.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here