Socialna varnost v partnerski zvezi

0
1681
Socialna varnost v partnerstvu, foto Modno krojaštvo Andrej Šmigoc

S poroko socialno varnejši

Podatki statističnega urada Republike Slovenije kažejo, da je bilo leta 2020 v Sloveniji sklenjenih 5.214 zakonskih zvez. Cerkveni obred pa je po podatkih katoliške cerkve iz leta 2019 imelo 2.448 parov. Podatki statističnega urada RS kažejo tudi, da je povprečna starost ženina ob sklenitvi prve zakonske zveze 32,4 let neveste pa 30,5 let. Leta 2020 so v Sloveniji zabeležili 1.774 razvez zakonskih zvez. Ob teh številkah se nam porajata vprašanji, iz kakšnih razlogov se pari odločijo za poroko in zakaj jim je poroka sploh pomembna.

Socialna pedagoginja in kulturna antropologinja Vesna Vuk Godina je mnenja, da moramo na izbiro partnerja kot tudi na poroko gledati racionalno, kar pomeni, da moramo socialni varnosti dati prednost pred čustveno. Poroka je obred, s katerim sorodnike partnerja pretvorite v svoje sorodnike in obratno. S sklenitvijo zakonske zveze ima vsak zakonec, pa tudi njuni otroci, dvakrat več sorodnikov. Razvejeno sorodstvo je kot mreža, če pademo, nas ujame. V sodobni družbi naj bi poskrbeli, da imamo razvejeno socialno mrežo, ki nas podpira. In poroka ima lahko pri tem pomembno vlogo.

HTML Code here

Poroka je zavezanost skupnemu življenju

Po besedah Aleksandre Kralj so obredi pomembni življenjski dogodki, katerih namen in pomen je predvsem v povezovanju in ustvarjanju močnih čustvenih vezi. Obred poroke ima močno simbolno in tudi duhovno vrednost. Predvsem je poroka obred, s katerim potrdimo izbiro svojega življenjskega sopotnika, s katerim sklenemo čustveno zavezo skupnemu življenju in drug drugemu.
Martina Medved dodaja, da lahko poroki pripišemo globlji pomen zato, ker predstavlja globljo vez med dvema. Poroka je tista zaveza, ki je partnerjema v pomoč v težkih časih, ko se bosta spraševala, ali sta še »za skupaj«, ali bosta našla izhod iz krize, na primer ko ima eden od partnerjev prelahkoten odnos do skupnih obveznosti ali le na pol sprejme vlogo partnerja in starša. Poročna obljuba je zato tisto »lepilo«, ki vaju drži skupaj. Če nista poročena, je veliko lažje oditi in posledično pozabiti na težo svoje odločitve, kot če sta dahnila »DA«.

Premislita o razlogih zaradi katerih se želita poročiti

Pozitivni razlogi

  • simbol vajine ljubezni
  • potrditev predanosti drug drugemu ter skupnemu življenju
  • socialna varnost partnerjev in otrok
  • nadaljevanje družinske tradicije
  • eden najlepših življenjskih dogodkov
  • praznovanje v krogu najdražjih ob dobri hrani in zabavi

Negativni razlogi

  • par se poroči zgolj zato, ker so poroke v trendu
  • poroka je strošek
  • več časa par namenja »zunanjim, tehničnim« pripravam (cvetje, fotografija, aranžmaji, dekor, hrana), kot pa »notranjim« pripravam (priprava na življenjsko spremembo, na zakonsko življenje)

Ženskam poroka pomeni čustveno varnost

Za ženske ima poroka močan pridih romantike in uresničitev sanj o tem, da bi bile neveste. V veliko primerih jim pomeni čustveno varnost. Snubitev in poroka ženski data vedeti, da je izbrana, da je ljubljena in da ji bo moški stal ob strani v vseh življenjskih situacijah, meni Aleksandra Kralj. Martina Medved dodaja, da je ženska narava tista, ki je bolj intuitivna, čustvena, pronicljiva in zmore narediti dom. Tudi poročni dan ženske zaradi svoje narave dojemajo veliko bolj čustveno in o njem sanjarijo v veliko večji meri kot moški. Ker je ženski čustveni spomin veliko bolj izrazit od moškega, si bodo detajle tega dne verjetno bolj zapomnile, zato tudi bolj težijo k popolnosti in idealnosti.

Moški na poroko gledajo racionalno

Kot je povedala Kraljeva, v moškem svetu poroka pomeni izraz pripravljenost na to, da so se pripravljeni odpovedati samskemu stanu in da so si pripravljeni ustvariti družino. Medvedova pa je poudarila, da so moški že v osnovi naravnani bolj racionalno in premišljeno, saj pri svojem delovanju uporabljajo levo možgansko hemisfero. V paru predstavljajo stanoviten člen. Evolucijsko gledano, je njihova vloga vselej bila bolj »ekonomska«, torej skrb za dom in družino. Zato obstaja večja verjetnost, da si bo moški okrog finančnih in materialnih zadev delal večje skrbi kot ženska.

Kljub temu je dejala Kraljeva, se moški za snubitev lahko odločijo tudi zato, da bi osrečili svojo izbranko, saj vedo, da si ona tega želi ali pa preprosto zato, ker si tudi sami želijo izreči zaobljube pred matičarjem oziroma duhovnikom, saj to v njihovem notranjem svetu pomeni izraz ljubezni in zavezanosti.

Na eni strani socialna varnost, na drugi čustvena

Živimo v času, ko si vsak od spolov lahko sam zagotovi socialno in ekonomsko varnost, zato pari iščejo predvsem čustveno varnost, še zlasti ko vstopajo v odnos oziroma na skupno življenjsko pot. S čustveno varnostjo prihaja tudi socialna varnost, pove Aleksandra Kralj. Pri odločitvi za poroko izhajamo iz čustvene varnosti oziroma vzgiba, saj želimo potešiti naše primarne potrebe, kot so pripadnost drugemu, sprejetost in zaželenost. Ljudje smo narejeni za odnos, zato smo te potrebe tako zelo globoko ponotranjili, da se želji po dvojini enostavno ne moremo odpovedati. Odločitev za odnos je zato najprej čustvena odločitev in ne sme biti a priori odločitev iz socialne varnosti, je dejala Medvedova. Poroka kot pravno dejanje med dvema, par postavlja tudi v neko novo vlogo, postaneta tudi družbenika. Odslej si delita tudi radosti in skrbi okrog premoženja, pri čemer sta si enakovredna in enakopravna. V izogib neprijetnostim in slabi volji je dobro te nove vloge nasloviti že prej. »Kako bo to vplivalo na vajin odnos? Kaj za vaju to pomeni?«

Ko se zaobljubimo drug drugemu, si namreč ne predstavljamo, da lahko kasneje prav zaradi pomanjkanja občutka socialne varnosti in nestrinjanja v tovrstnih odločitvah socialna vprašanja začnejo vplivati na čustveno povezanost in načenjajo partnerski odnos.

Usmerita energijo v ustvarjanje skupnega sveta

Pomembno je, da se oba predata odnosu, zmoreta biti odprta in iskrena drug z drugim, da oba aktivno prevzameta skrb za skupne obveznosti in postaneta dober tim pri ustvarjanju skupnega življenja, da se poenotita v pričakovanjih in predstavah o tem, kakšen odnos želita imeti, kakšen življenjski stil želita živeti. Prav tako se morata znati poenotiti glede življenjskih vrednot, ki vaju bodo vodile pri oblikovanju starševske vloge in vzgoji otrok. Skratka postati morata zakonca, ki bosta s skupnimi močmi ustvarila skupen svet, v katerem bosta oba zadovoljna. Ustvarjati trden in ljubeč partnerski odnos je življenjski izziv, ki od obeh zahteva nenehno osebno rast. Predvsem pa zahteva predanost in zavezanost odnosu in družini, je še povedala terapevtka Aleksandra Kralj.

Vir: Vesna Godina: Partnerstvo je bivanje v nelagodju na dolgi rok (portal Mična).

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here