Sodelovanje z organizatorjem/ko

0
2532
Poročna svetovalka
Poročna svetovalka

Kot poročna svetovalka vama toplo priporočam, da vsaj teden dni pred poroko uživata polnovredna živila z veliko sadja in zelenjave in da predhodno naredita čistilne kure za vajino kožo in lase tako, da se izogneta nevšečnostim zaradi pričakovanega stresa.

Gordana Viher, poročna svetovalka iz Poročne agencije – Goga, nabira izkušnje že od leta 2004. Ker se sistematično, natančno in z bogatim znanjem loteva vsakega projekta, toplo priporoča, da vodenje in organizacijo vajinega poročnega dne prepustita profesionalcem.

Sama verjamem, da bo najem poročnega organizatorja na dan poroke paru prihranil čas, energijo in nepotrebni stres. Prijatelji in družina morajo biti aktivne priče dogodka, ne dopustita, da si bodo vajino poroko zaradi polnih rok dela ogledali šele na videoposnetkih. Organizator vama bo pomagal tudi pri financah in s svojimi partnerji bodo zadovoljili vajine želje, deli Gordana Viher.

1. sestanek s profesionalnim organizatorjem

Pogovorili in dorekli boste spodnje:

  • osebne podatke mladoporočencev (ime, priimek, naslov, dosegljivi kontakti),
  • dan, mesec in leto poroke,
  • koliko sta pripravljena odšteti za poroko,
  • število povabljenih gostov,
  • kje si želita poroko (na prostem, v hotelu, na gradu …),
  • matični obred (v sami hiši ali izven nje),
  • cerkveni obred (v cerkvi ali drugje),
  • rdeča nit poroke (v kakšnem stilu in barvah si želita poroko),
  • kaj sta že izbrala in če bosta za kakšen poročni element poskrbela sama.

Ko poročna organizatorka pridobi vse podatke, se dogovori s parom za prihodnji obisk, kjer podpišejo pogodbo, izroči se prvi avans, ter se lotijo skupnega projekta, ki bo trajal več mesecev.

Organizator poroke

2. sestanek s profesionalnim organizatorjem

Katere elemente boste skupaj z bodočima mladoporočencema opredelili?

Prostor za slavje, catering

Prostor za slavje mora dihati, biti urejen, svetel in navsezadnje se morata v njem počutiti odlično vidva in vajini svatje. Lahko se odločita za okrogle ali kocka mize, postavitev v U, E ali ribjo kost. Nikakor ne smeta dopuščati gostincem, da zaradi velikega števila povabljenih ali omejenega prostora svate delijo na dva dela, saj s tem razbijejo povezanost med ljudmi. Stebri v prostoru prav tako zapirajo pogled na glavno mizo in dogajanje. Za eno mizo ne smejo posesti preveč gostov, da niso preblizu drug drugemu.
Če v izbranem lokalu ni kuhinje ali je se morate poslužiti cateringa, ki vam bo pripravil željeno hrano, predlagamo degustacije izbranega poročnega menija, da bosta okusila hrano, videla kako je pripravljena in postrežena na poročnem krožniku.

Fotograf, snemalec

Pred podpisom pogodbe naj vama predstavijo fotografije in posnetke, da vidita njihov stil. V zadnjem času strokovnjakinja večkrat predlaga predporočno slikanje, s katerim ne obremenjujta povabljenih gostov in nista odvisna od vremena, s tem pa si bosta povečala število in kvaliteto fotografij. Svetujemo, da slikanje in snemanje ne prepuščata sorodnikom.

Glasbena skupina, Dj, animator

Glasbene skupine prosita za predstavni video in povprašajta o že uspešno izvedenih slavjih. Za DJ-a bosta odštela nekoliko manj, a bodita pozorna na njegov karakter, da bo lahko naredil nepozabno zabavo. Poroko delimo na sprejem, samo ceremonijo in zabavo, zato za vsak del lahko izbereta drugo spremljavo. Ker bo vajina poroka v stilu, preverita tudi izgled skupine. Če bo skupino težje najti ali bo celo odpovedala, so na tem mestu organizatorji v veliko pomoč. Če pa vam oni predlagajo, glasbeno skupino ali DJ-a,  ne rabite skrbeti, da ne bi prišli na poročni dan, saj imajo z njimi podpisane pogodbe in si tega ne bodo privoščili.

Izbira poročne obleke zanjo in zanj

Ženin in nevesta na poročni dan zasijeta v vsej svoji luči, zato morata biti poročni obleki skrbno izbrani, stilsko in barvno usklajeni ter kvalitetni, a kljub temu udobni. Prepustita izbiro strokovnjaku na tem področju, ki bo ocenil vajin stil, z njim se izčrpno pogovorita, tako boste skupaj našli elegantni poročni obleki za oba.

Če se želite držati starih običajev, naj nevesta nosi nekaj starega (npr. nakit, perilo), nekaj novega (npr. čevlji), nekaj modrega (npr. podvezica) in nekaj sposojenega (npr. obleko).

Izbira osebnega trenerja

Poroka je morda čas tudi za osebno spremembo na področju gibanja in zdrave prehrane, kar se bo posledično pokazalo v vitkejši postavi in popolnem videzu v poročni obleki. Predlagamo osebnega trenerja, ki bo s svetovanjem polnovredne hrane in treningov oblikoval vajino postavo v 6 do 9 mesecih pred poročnim dnem.

3. sestanek s profesionalnim organizatorjem

Načrtovanje ostalih elementov poroke:

Izbira vabil

Vabila je potrebno poslati 2 do 3 mesece pred poroko, da si svatje lahko rezervirajo termin. Pred pripravljena tiskana vabila so cenejša, lahko se zamenja pentljica, kristalček, osnova pa mora ostati nespremenjena (barva in velikost). Ročna vabila so nekoliko dražja, a unikatna. Lahko jih izdelajo poljubno po naročilu mladoporočencev (npr. izberete lahko barvo, velikost, obliko, dekor).

Izbira poročnih prstanov

Z bodočim ženinom sicer lahko kupita zaročni prstan skupaj, s tem pa izgubita vso skrivnostnost in presenečenje, ki ga navdihuje zaročni prstan. Poročni prstani se morajo skladati z vajinim življenjskim slogom. Naročiti jih je potrebno do 6 mesecev pred poroko, obvezna je tudi proba poročnih prstanov v sami zlatarni.

Izbira poročnih čevljev zanjo in zanj

Pri nevestah organizatorka porok pogosto opaža, da si izberejo čevlje s previsoko peto, po končanem protokolu (matičnem in cerkvenem obredu) pa se preobujejo v nizke čevlje. To ni ustrezna rešitev, saj je njihova obleka potem predolga, jo pogosto pohodijo ali raztrgajo, kar povzroči dodatne stroške za popravilo le te. Predlaga, da izberete čevlje, ki jih nosite običajno in ne pretiravate s petami, najbolj optimalna višina petk je od 3 do 5 cm, redkeje 7 cm.Pri ženinih opaža, da si izberejo udobne čevlje, ki so v trendu, vendar večkrat pozabijo kombinirati barvo s pasom, dodatki in samo obleko. Obutev nosite že pred poroko, da se bo lepo ulegla po vajinih stopalih.

Izbira poročne torte in drobnega peciva

Degustirajta in se prepričata o kvaliteti, ceni in vizualnosti slaščic. Poskrbita tudi za tiste, ki imajo prehranske omejitve (brez glutena, celiakijo, alergije na določen alergen). Drobno pecivo naj bo narezano ali postreženo v majhnih koščkih. V trendu so slaščice v lončkih!

Izbira poročnega prevoza za mladoporočence in svate

Za prevoz svatov se lahko najame avtobus, mini bus, kombi, za vajin prevoz pa limuzine, starodobnike, kočije.

Izbira prenočišč za svate

Za svate iz tujine ali iz oddaljenih krajev lahko organizirata prenočišča, kar jim lahko nakažeta že v vabilih.

Izbira cvetličarja

Poročni šopek se izbira glede na stil obleke (princesa, A–linija, morska deklica, padajoča, kratka). Svetujem, da naročita tudi nadomestni šopek. Poskrbita še za zapestnice ali majhne šopke za družice, priče in mame, male šopke za punčke, ki trosijo cvetne lističe, naprsnike za ženina, priče in očete, lahko se odločita tudi za aranžma za matični in cerkveni obred, aranžma za glavno mizo, aranžma za avto. Ostali svatje imajo lahko izbrano svileno cvetje, iz katerega vama naredijo naprsnike in zapestnice. Glede na lokacijo slavja izbereta tudi dekoracijo. Če je ta minimalistična, se lahko na mizi premalo opazi. Na mizah naj ne bo previsokega dekorja, da ne moti povabljenih. Strokovnjakinja poudarja osebno pravilo: manj je več.

Poročni organizator
Poročni organizator

Izbira vizažista, frizerja, manikerja, pedikerja

Zaradi zasedenih terminov se čim prej odločita za frizerja. S frizerjem in vizažistom imejta poskusni dan, tako se bosta lažje odločila za popolni stil, vaš vizažist pa bo spoznal vašo kožo, poteze in obrazne proporce. Izberita izvajalca/ko, ki mu/ji zaupata. Odločitev za predolge nohte vas lahko moti na samem poročnem dnevu, zato predlagamo, da opravite to nekaj dni prej, da se navadite na dolžino vaših lepo oblikovanih nohtov. Lepi, čisti in urejeni nohti so okras.

Izbira animatorja otrok

Če je skupina otrok večja od 5, najemita animatorja, saj s tem polepšata poročni dan staršem in predvsem otrokom, saj je za njih poskrbljeno glede varnosti in hrane. Dobri animatorji prinesejo s seboj različne igre, pobarvanke, pribor za ustvarjanje, video kasete, blazine, rekvizite. Animatorji se lahko po predhodnem dogovoru s starši preoblečejo v risane junake. Zvečer pa poskrbijo za miren spanec otrok!

Izbira plesnega učitelja

Naučita se plesnih korakov in skupaj z učiteljem ustvarite koreografijo, s katero bosta očarala goste, največkrat je to takoj po postreženi juhi. Ples ne sme trajati predolgo. Vizualno si lahko ples polepšata s talno meglo ali dimom ter romantično zasvetlitvijo prostora.

Darila in izbira medenih tednov

Odpreta lahko knjigo želja in s tem preprečita podvajanje izdelkov. Nekateri se odločijo tudi za prispevek k medenim tednom.

Spust balonov ali živih metuljčkov  …

Lahko se odločita, da bosta spustila balone ali metuljčke, kar simbolizira začetek vajine skupne poti.

Prosimo zaupajte mladoporočencem kako jih boste vodili kot organizatorka njune poroke v zadnjem mesecu pred poroko.

Zadnji mesec pred poroko

Nasvet
Poročna organizatorka toplo priporoča, da vsaj teden dni pred poroko uživata polnovredna živila z veliko sadja in zelenjave, in da predhodno naredita čistilne kure za vajino kožo in lase tako, da se izogneta nevšečnostim zaradi pričakovanega stresa. Zelo zaželjeni so sprehodi v naravi, masaže in veliko skupnih pogovorov, saj bosta tako imela popolni poročni dan in se še dodatno povezala.

Izbira poročnih tiskovin in zahval ter konfeti

Glede na stil se pripravijo menu karte, kartice s sedežnim redom, kartice za oštevilčenje miz, velike karte pred vhodom s sedežnim redom in razporeditvijo miz. Konfeti so lahko v obliki slike, škatlic s pecivom, mošnjičkov, steklenih posodic z različno vsebino (mandlji, vina, likerji, medi, bonboni, čokoladice, marmelade, olja, čaji, soli, začimbe).

Zahvale so zelo preprost koncept lepe geste, ki zrcalijo našo spoštovanje, izražanje in spomin na prejeta darila ob poroki. Zlata vreden je nasvet, da so iz srca napisana vabila vredna veliko več kot pa računalniška perfekcija.

Zahvala pošljite po poroki kolikor se da hitro, vedno se zahvalita za prejeto darilo in osebo omenita, da bosta svatu neposredno sporočila njihovo pomembnost. Zahvale pošljeta najkasneje 3 mesece po prejetju darila.

Izbira poročnih škatel in izposoja košar

Ker običajno po poroki ostane drobno pecivo, ga bosta razdelila svatom za domov v lične škatlice. V košare vama lahko pripravijo cvetje za posip, riževe metuljčke, riž, naprsnike, zapestnice, konfete, milne mehurčke.

Izbira cvetnih lističev, riža, letečih metuljčkov za posip

Riža se v cerkvi ne uporablja več, le na matičnem uradu. Kot alternativo uporabita cvetje, leteče riževe metuljčke, milne mehurčke, manjše ročne ognjemete. Baloni so plastika, če smo ekološko osveščeni, bi te popolnoma odstranili.

Izbira poročne blazinice

Edini trenutek, ko sta vajina poročna prstana še skupaj, je trenutek pred samo poroko, zato jima podarite častno in varno mesto na lični blazinici, podstavku, cvetu, v papirni ali leseni škatlici.

Izbira dodatkov zanjo in zanj

Izbrati je treba skladen nakit, ki se bo ujemal s poročno obleko bodisi ogrlico, zapestnico ali uhani. Ne smeta pozabiti na torbico, bolero, rokavice, tančico, nogavice, po potrebi tudi dežnik. Ženinovi dodatki so kravata, metuljček, robček, telovnik, pas, ročna ura, manšetni gumbi.

Izbira podvezice

Podvezice se skrivajo na diskretnem mestu, kamor sme poseči le mož. Če ne želite razkriti preveč, si jo lahko nadenete tudi na koleno ali pod , od koder jo mož sname brez pomoči rok.

Za cerkev je potrebno vedeti, kaj potrebujete:

Izbira poročnega vrča

Vrč se minimalistično dekorira, v njega pa natočimo poročno vino.

Izbira poročnih kozarcev

Za obred se za ženina, nevesto, priči, v nekaterih župniščih tudi za duhovnika (sicer pije iz keliha) pripravijo posebni poročni kozarci.

Izbira poročne sveče

Prižgita skupno poročno svečo za zakonsko srečo, ta zaznamuje veliki dan mladoporočencev, hkrati vaju bo spremljala na skupni nadaljnji poti.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here