Sodelovanje z organizatorjem/ko

0
556
Poročna svetovalka
Poročna svetovalka

Kot poročna svetovalka vama toplo priporočam, da vsaj teden dni pred poroko uživata polnovredna živila z veliko sadja in zelenjave in da predhodno naredita čistilne kure za vajino kožo in lase tako, da se izogneta nevšečnostim zaradi pričakovanega stresa.

Poročna svetovalka z dolgoletnimi izkušnjami Gordana Viher, Poročna agencija Goga, mladoporočencema toplo priporoča, da organizacijo najpomembnejša dneva prepustita organizatorjem, saj se lotijo sistematično in natančno vejo kako postopati v določenih situacijah.

Sama verjamem, da bo najem poročnega vodenja na dan poroke paru prihranil čas, energijo in nepotrebni stres. Prijatelji in družina morajo biti aktivne priče dogodka, ne dopustita, da si bodo vajino poroko zaradi polnih rok dela ogledali šele na videoposnetkih. Svetovalec vam bo pomagal tudi pri financah in s svojimi partnerji bodo uskladili vajine potrebe.

Na prvem sestanku se bomo pogovorili in zapisali spodnje:

  • osebne podatke mladoporočencev (ime, priimek, naslov, dosegljivi kontakti),
  • dan, mesec in leto poroke,
  • koliko sta pripravljena odšteti za poroko,
  • število povabljenih gostov,
  • kje si želita poroko (na prostem, v hotelu, na gradu …),
  • matični obred (v sami hiši ali izven nje),
  • cerkveni obred (v cerkvi ali drugje),
  • rdeča nit poroke (v kakšnem stilu in barvah si želita poroko),
  • kaj sta že izbrala in če bosta za kakšen poročni element poskrbela sama.

Ko pridobim vse podatke, se dogovorim s parom za prihodnji obisk, kjer podpišemo pogodbo in se lotimo skupnega dela.

Organizator poroke

Katere elemente boste skupaj z bodočima mladoporočencema opredelili na drugem sestanku?

Prostor za slavje, catering

Prostor za slavje mora dihati, biti urejen, svetel in navsezadnje se morata v njem počutiti odlično vidva in vajini svatje. Nikakor ne smeta dopuščati gostincem, da zaradi velikega števila povabljenih ali omejenega prostora svate delijo na dva dela, saj s tem razbijejo povezanost med ljudmi. Stebri v prostoru prav tako zapirajo pogled na glavno mizo in dogajanje. Za eno mizo ne smejo posesti preveč gostov, da niso preblizu drug drugemu.

Fotograf, snemalec

Pred podpisom pogodbe naj vama predstavijo fotografije in posnetke, da vidita njihov stil. V zadnjem času večkrat predlagam predporočno slikanje, s katerim ne obremenjujta povabljenih gostov in nista odvisna od vremena, s tem pa si bosta povečala število in kvaliteto fotografij. Svetujem pa, da slikanje ne prepuščata sorodnikom.

Glasbena skupina, Dj, animator

Glasbene skupine prosita za predstavni video in povprašajta za že uspešno izvedena slavja. Za Dj bosta odštela nekoliko manj, a bodita pozorna na njegov karakter, da bo lahko naredil nepozabno zabavo. Poroko delimo na sprejem, samo ceremonijo in zabavo, zato za vsak del lahko izbereta drugo spremljavo. Ker bo vajina poroka v stilu, preverite tudi izgled skupine. Če bo skupino težje najti ali bo celo odpovedala, smo na tem mestu načrtovalci v veliko pomoč.

Izbira poročne obleke zanjo in zanj

Ženin in nevesta na poročni dan zasijeta v vsej svoji luči, zato morata biti poročni obleki skrbno izbrani, stilsko in barvno usklajeni ter kvalitetni, a kljub temu udobni. Prepustita izbiro strokovnjaku na tem področju, ki bo ocenil vajin stil, z njim pa se bosta izčrpno pogovorila, tako boste skupaj našli elegantni poročni obleki za oba.

Če se želite držati starih običajev, naj nevesta nosi nekaj starega (npr. nakit, perilo), nekaj novega (npr. čevlji), nekaj modrega (npr. podvezica) in nekaj sposojenega (npr. obleko).

Izbira osebnega trenerja

Poroka je morda čas tudi za osebno spremembo na področju gibanja in zdrave prehrane, kar se bo posledično pokazalo v vitki postavi in popolnem videzu v poročni obleki. Predlagam osebnega trenerja, ki bo s svetovanjem polnovredne hrane in treningov oblikoval vajino postavo v 6 do 9 mesecih pred poročnim dnem.

Po načrtovanih prvih točkah poročnega dne, se bosta v sodelovanju z organizatorjem/ko lotila ostalih elementov poroke – katerih?

Izbira vabil

Vabila je potrebno poslati 2 do 3 mesece pred poroko, da si svatje lahko rezervirajo termin. Predpripravljena tiskana vabila so cenejša, lahko se zamenja pentljica, kristalček, osnova pa mora ostati nespremenjena (barva in velikost). Ročna vabila so nekoliko dražja, a unikatna.

Izbira poročnih prstanov

Z bodočim ženinom sicer lahko kupita zaročni in poročni prstan skupaj, s tem pa izgubita vso skrivnostnost in presenečenje, ki ga navdihuje zaročni prstan. Prstani se morajo skladati z vajinim življenjskim slogom. Naročiti jih je potrebno do 6 mesecev pred poroko.

Izbira poročnih čevljev zanjo in zanj

Pri nevestah pogosto opažam, da si izberejo čevlje s previsoko peto, po končanem protokolu (matičnem in cerkvenem obredu) pa se preobujejo v nizke čevlje. To ni ustrezna rešitev, saj je njihova obleka potem predolga, jo pogosto pohodijo ali raztrgajo, kar povzroči dodatne stroške za popravilo le te. Predlagam, da izberete čevlje, ki jih nosite običajno in ne pretiravajte s petami, najbolj optimalna višina petk je od 3 do 5 cm, redkeje 7 cm. Obutev nosite že pred poroko, da se bo lepo ulegla po vajinih stopalih.

Izbira poročne torte in drobnega peciva

Degustirajta in se prepričata o kvaliteti, ceni in vizualnosti slaščic. Poskrbita tudi za tiste, ki imajo določene specifike (brez glutena, celiakijo, alergije na določen alergen …). Drobno pecivo naj bo narezano ali postreženo v majhnih koščkih.

Izbira poročnega prevoza za mladoporočence in svate

Za prevoz svatov se lahko najame avtobus, mini bus, kombi, za vajin prevoz pa limuzine, starodobnike, kočije.

Izbira prenočišč za svate

Za svate iz tujine ali iz oddaljenih krajev lahko organizirata prenočišča, kar jim lahko nakažeta že v vabilih.

Izbira cvetličarja

Poročni šopek se izbira glede na stil obleke (princess, A – linija, morska deklica, padajoča, kratka). Svetujem, da se naroči tudi nadomestni šopek. Poskrbi se še za zapestnice ali majhne šopke za družice, priče in mame, mali šopki za punčke, ki trosijo cvetne lističe, naprsnik za ženina, priče in očete, aranžma za matični in cerkveni obred, aranžma za glavno mizo, aranžma za avto. Ostali svatje imajo lahko izbrano svileno cvetje, iz katerega naredimo naprsnike in zapestnice. Glede na lokacijo slavja se izbere tudi dekoracijo. Če je ta minimalistična, se lahko na mizi premalo opazi. Na mizah naj ne bo previsokega dekorja, da ne moti povabljenih. Zame osebno velja: manj je več.

Poročni organizator
Poročni organizator

Izbira vizažista, frizerja, manikerja, pedikerja

Zaradi zasedenih terminov se čim prej odločita za frizerja. S frizerjem in vizažistom imejta poskusni dan, tako se bosta lažje odločila za popolni stil, vaš artist pa bo spoznal vašo kožo, poteze in obrazne proporce. Izberita izvajalca/ko, ki ji zaupata. Odločitev za predolge nohte vas lahko moti na samem poročnem dnevu, zato predlagam, da opravite to nekaj dni prej, da se navadite na dolžino vaših lepo oblikovanih nohtov. Lepi, čisti in urejeni nohti so okras.

Izbira animatorja otrok

Če je skupina otrok več kot 5, najemita animatorja, saj s tem polepšamo poročni dan staršem in predvsem otrokom, saj je za njih poskrbljeno glede varnosti in hrane.

Izbira plesnega učitelja

Naučita se plesnih korakov in skupaj z učiteljem ustvarite koreografijo, s katero bosta očarala goste, največkrat je to takoj po postreženi juhi. Ples ne sme trajati predolgo.

Darila in izbira medenih tednov

Odpreta lahko knjigo želja in s tem preprečita podvajanje izdelkov. Nekateri se odločijo tudi za prispevek k medenim tednom.

Spust balonov ali živih metuljčkov  …

Lahko se odločita, da bosta spustila balone ali metuljčke, kar simbolizira začetek vajine skupne poti.

Prosimo zaupajte mladoporočencem kako jih boste vodili kot organizatorka njune poroke v zadnjem mesecu pred poroko.

Izbira poročnih tiskovin in zahval ter konfeti

Glede na stil se pripravijo menu karte, kartice s sedežnim redom, kartice za oštevilčenje miz, velike karte pred vhodom s sedežnim redom in razporeditvijo miz.  Konfeti so lahko v obliki slike, škatlic s pecivom, mošnjičkov, steklenih posodic z različno vsebino (mandlji, vina, likerji, medi, bonboni, čokoladice, marmelade, olja, čaji, soli, začimbe).

Zahvale so zelo preprost koncept lepe geste, ki zrcalijo našo spoštovanje, izražanje in spomin na prejeta darila ob poroki. Zlata vreden je nasvet, da so iz srca napisana vabila vredna veliko več kot pa računalniška perfekcija.

Zahvala pošljite po poroki kolikor se da hitro, vedno se zahvalita za prejeto darilo in osebo omenita, da bosta svatu neposredno sporočila njihovo pomembnost. Zahvale pošljeta najkasneje 3 mesece po prejetju darila.

Izbira poročnih škatel in izposoja košar

Ker običajno po poroki ostane drobno pecivo, ga bosta razdelila svatom za domov. V košare se pripravi cvetje, naprsnike, konfete.

Izbira cvetnih lističev, riža, letečih metuljčkov za posip

Riža se v cerkvi ne uporablja, le na matičnem uradu. Kot alternativo uporabita razgradljivo cvetje, leteče metuljčke, balone, milne mehurčke, manjše ročne ognjemete.

Izbira poročne blazinice

Edini trenutek, ko sta še skupaj, je trenutek pred samo poroko, zato jima podarite častno in varno mesto na lični blazinici.

Izbira dodatkov zanjo in zanj

Izbrati je potrebno skladen nakit, ki se bo ujemal s poročno obleko bodisi ogrlico, zapestnico ali uhani. Ne sme se pozabiti na torbico, bolero, rokavice, tančico, nogavice, po potrebi tudi dežnik. Ženinovi dodatki so kravata, metuljček, robček, telovnik, pas, ročna ura.

Izbira podvezice

Podvezice se skrivajo na diskretnem mestu, kamor sme poseči le mož. Če ne želite razkriti preveč, si jo lahko nadenete tudi na koleno, od koder jo mož sname brez pomoči rok.

Izbira poročnega vrča

Vrč se minimalistično dekorira, v njega pa natočimo poročno vino.

Izbira poročnih kozarcev

Za obred se za ženina, nevesto, priči, v nekaterih župniščih pa tudi za duhovnika (sicer pije iz keliha) pripravi posebne poročne kozarce.

Izbira poročne sveče

Prižgita skupno poročno svečo za zakonsko srečo, ta zaznamuje veliki dan mladoporočencev, hkrati pa vaju bo spremljala na skupni nadaljnji poti.

 

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here