Spoznajta vajinega fotografa in snemalca

0
1121
Poročni par

Delo fotografa in snemalca je na poroki sicer precej različno, vendar morata oba ujeti iste ključne trenutke poročnega dne. Vsi ti trenutki se zgodijo hitro in samo enkrat, zato je izjemno pomembno, da sta fotograf in snemalec ustrezno pripravljena in imata dovolj izkušenj ter znanja.

Izbor fotografa in snemalca

Vsaj 5 mesecev pred poroko izberita nekaj izkušenih fotografov in snemalcev ter preglejta ponudbo. Ocenita vama všečen stil na podlagi predloženih slik/videa različnih porok.

Z izvajalcem se pred poroko spoznajta ter se pozanimajta, ali dela sam ali v paru ter kakšen je potek njegovega dela. Dogovorita se lahko za krajše ali daljše snemanje in fotografiranje celega dne, vključno s pripravami na poroko, ki se začnejo že zgoraj zjutraj, pa vse do razreza torte oz. še dlje, od tega je odvisna cena. Ta variira tudi zaradi izdelkov, ki jih bosta naročila; fotoalbum (za vaju, morda tudi za starše in priče), dolg ali kratek video. Vse, kar se dogovorita na sestanku, dajta v pisno obliko. Nekateri izvajalci imamo ta dokument že pripravljen, a ga skrbno preglejta, da vsebuje vse dogovorjeno, tudi možnosti v primeru prestavitve poroke ali odsotnosti izvajalca zaradi bolezni. Dotaknita se vprašanja objave fotografij na spletu (tudi svatom vnaprej povejta, če objav na družabnih omrežjih ne želita – še bolje je, da pripravita tablo na vhodu, ki bo naznanjala da želita, da obdržijo svoje naprave v žepih). Večini se plača avans, s tem pokažeta vajino resnost za sodelovanje.   

Namig
Večina fotografov in snemalcev priporoča predporočno fotografiranje. To je odlična priložnost, da se spoznate, povesta svoje želje ter se pred izvajalcem sprostita.

Ključni poročni trenutki, ki jih fotograf in snemalec ne smeta zamuditi 

»First look« je moment, ki ga mora fotograf in snemalec ujeti, to je pristna reakcija ženina in veselje neveste. V tem trenutku se ženin in nevesta vedno tudi poljubita in objameta. Dogovorita se z izvajalcem, ali bo: 

  •  na romantični in slikoviti lokaciji (v parku, na gradu, pod slavolokom) in bo voden s strani fotografa ali organizatorja poroke, prisoten pa ne bo nihče drug;
  •  na njenem domu, ko bo ženin prišel po nevesto. Prisotni so tudi svatje, potek je običajno odvisen od običajev.

Poleg ključnih trenutkov izmenjave zaobljub in prstanov ter prvega poljuba kot mož in žena je pomemben tudi trenutek, ko ženin in nevesta kot mož in žena prvič stopita med svate, ti pa ju zasujejo z listi cvetja, s pihanjem milnih mehurčkov ali podobno. Ker gresta skozi ozek špalir se lahko hitro zgodi, da sta si fotograf in snemalec v napoto in tako zamudita pomemben trenutek.

Namig
Predstavita fotografa in snemalca med seboj, če sta to različni osebi (ali ekipi), da uskladita svoje delo.

Izvajalca opozorita tudi na morebitna presenečenja, ki jih pripravljata za svate ali drug za drugega. Fotograf bo presenečenje zadržal zase. Presenečenja partnerjev so največkrat v poročni dvorani (glasbena točka, partner zapoje ali zaigra, ima romantičen govor ali posebno darilo), medtem ko je za svate večkrat zunaj (ognjemet), kjer so slabši svetlobni pogoji. Reakcije so neponovljive in izjemno čustvene.

Koliko časa nameniti poročnemu fotografiranju?

Pol ure je za poročno fotografiranje na eni lokaciji dovolj časa, a če se s programom zamuja, bo vajina skrb lahko vidna na fotografijah. Zato v program vključita eno uro s fotografom. V primeru menjave lokacije pa ustrezno več zaradi premika. Najprimernejše je časovno umestiti fotografiranje po obredu, saj bosta tako bolj sproščena.

Glede na svetlobne pogoje je najugodnejši čas za fotografiranje pozno popoldne, ko je sonce nižje ter oddaja mehko in toplo svetlobo. Nekateri fotografi zagovarjajo t. i. zlato uro, to je tik pred sončnim zahodom, ko je svetloba najlepša. A v tem primeru opozorite organizatorja oz. osebo, ki so skrbela za potek poročnega dne, da se ne zamuja, saj s tem zamudita še zadnjo priložnost za poročno fotografiranje z naravno svetlobo. Še tako dober sistem bliskavic ne more nikoli zagotoviti tako dobrih fotografij, kot dobra dnevna svetloba.


Sproščenost para, ustrezna svetloba in dobro vodenje fotografa skozi različne poze so najpomembnejši elementi za dobro poročno fotografijo.

Kdaj lahko pričakujeta fotografije in video

Nekateri fotografi pošljejo izbrane fotografije že prvi dan po poroki, da jih lahko delila z družino in prijatelji, preostale v 3–5 tednih. Kratek video lahko pričakujeta v 10 dneh od poroke, na katerega lahko podata popravke in sooblikujeta končno podobo. Arhivski video, ki je običajno daljši, ga pripravijo v 3–6 mesecih.

Preberite še: Kako izbrati glasbenike za poročni dan >>

Sodelujoči strokovnjaki:

Rok Borštnik

Rok Borštnik

Fotograf in snemalec, Poročni-video.si

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here