Sprememba dokumentov po poroki

0
15342
Dokumenti po poroki
Dokumenti po poroki

Po poroki vaju čaka še ena pomembna naloga, ki jo morata opraviti – to so obveznosti, ki se nanašajo na pridobitev ustreznih identifikacijskih dokumentov.

Ko srečno prestaneta prehod v zakonski stan, ne pozabita na osebne dokumente in njihovo spremembo, sploh če je nevesta prevzela priimek ženina. Razmišljajta pa tudi o dokumentih, ki jih bosta rabila za poročno potovanje.

Sprememba priimka velja od sklenitve zakonske oziroma partnerske zveze. Kdor spremeni priimek, mora osebno izkaznico in potno listino izročiti upravni enoti v uničenje najpozneje v 30 dneh. V istem roku mora zamenjati tudi vozniško dovoljenje.

Zakonec ali partner lahko ob sklenitvi zakonske ali partnerske zveze obdrži svoj priimek, izbere priimek zakonca ali partnerja, svojemu priimku doda priimek zakonca ali partnerja ali izbere priimek zakonca ali partnerja in temu priimku doda svoj priimek.

Ko prejmete nov identifikacijski dokument (osebno izkaznico, potni list ali vozniško dovoljenje), kar je običajno v tednu dni, je potrebno zamenjati še druge dokumente, na katerih je naveden prejšnji priimek (kartico zdravstvenega zavarovanja, bančne kartice itd.). Če bosta spremenila stalno ali začasno prebivališče, morata upravni enoti prijaviti spremembo v 8 dneh od naselitve. Predložiti je potrebno pisno soglasje lastnika stanovanja ali dokazilo o lastništvu ter seveda svoj identifikacijski dokument.

Katere dokumente je treba zamenjati

V predpisanem roku tridesetih dni morata v uničenje predložiti vse t. i. identifikacijske dokumente, ki vsebujejo spremenjene podatke. Sem sodijo predvsem osebna izkaznica, potni list in vozniško dovoljenje. Priporočljivo je, da uredita tudi vse druge izkaznice in dokumente, kjer se pojavlja stari priimek, na primer zdravstveno zavarovanje, bančne račune, plačilne in kreditne kartice, avtomobilsko registracijo ipd., saj se bosta tako izognila kakšni manjši nevšečnosti, ki bi se lahko pripetila.

Če ni spremembe priimka, ni skrbi

V primeru, da ni nihče spremenil priimka ali naslova stalnega prebivališča, po poroki nimata takšnih obveznosti, saj sta vse potrebne dokumente že uredila pri matičarju ob obredu. Če že imata otroke, pa uredita še z njimi povezane formalnosti, kot je otroški dodatek in podobno.

Dokumenti in poročno potovanje

Svetujemo vama, da odhod na poročno potovanje načrtujeta tako, da bosta lahko po poroki pravočasno zamenjala vse dokumente. Upoštevajta, da morata dokumente zamenjati v roku enega meseca. Torej načrtujta odhod šele po zamenjavi potovalnih dokumentov (potnega lista ali osebne izkaznice) ali načrtujta potovanje, ki ne bo trajalo več kot 30 dni po dnevu sklenitve zakonske zveze, ob kateri se spreminja osebno ime. V takšnih primerih se običajno poročno potovanje rezervira pred poroko, kar pomeni, da je rezervirano na stari priimek.

<b>NASVET</b>
Če nameravata oditi takoj po poroki, lahko vzameta s seboj stare dokumente, nove pa bosta uredila, ko prideta domov. Vseeno je priporočljivo, da s seboj vzameta kopijo rojstnega lista in kopijo poročnega dokumenta. Tako se na vajinem poročnem potovanju ne bi smelo nič zalomiti.

Zakonec oziroma partner iz tujine

Če je eden od vaju tuji državljan, mora po sklenjeni zakonski oziroma partnerski zvezi, predložiti izpisek iz matičnega registra o sklenjeni zakonski oziroma partnerski zvezi pristojnim organom države, katere državljan je. V tem primeru, se mora pri oblasteh svoje države pozanimati, na kakšen način mora biti izpisek, izdan v Sloveniji, overjen. Osnovne informacije o tem boste dobili tudi na upravni enoti.

S poroko tuja državljanka oziroma državljan ne pridobi avtomatično državljanstva naše države. Zaradi združitve družine lahko pridobi dovoljenje za začasno prebivanje. Dovoljenje za stalno prebivanje in državljanstvo pa lahko pridobi šele takrat, ko so izpolnjeni zakonski pogoji.

Sodelujoči strokovnjaki:

Uredništvo

http://www.PrirocnikPoroka.si/

Uredništvo Priročnika Poroka.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here