Sprememba dokumentov po poroki

0
5321
Dokumenti po poroki
Dokumenti po poroki

Po poroki vaju čaka še ena pomembna naloga, ki jo morata opraviti – to so obveznosti, ki se nanašajo na pridobitev ustreznih identifikacijskih dokumentov.

Ko srečno prestaneta prehod v zakonski stan, ne pozabita na osebne dokumente in njihovo spremembo, sploh če je nevesta prevzela priimek ženina. Razmišljajta pa tudi o dokumentih, ki jih bosta rabila za poročno potovanje.

Sprememba priimka in stalnega bivališča

Predvsem tiste neveste, ki ste se odločile zamenjati priimek ali svojemu priimku dodati priimek moža, bodite pozorne na zakonsko predpisan 30-dnevni rok, v katerem morate predložiti v uničenje (na katerokoli upravno enoto) identifikacijski dokument s starim priimkom.

Poleg urejanja priimka imejta po poroki v mislih tudi spremembo stalnega bivališča. Posameznik mora imeti prijavljeno stalno prebivališče na naslovu, kjer dejansko stalno prebiva. Tisti pari (ali zgolj posameznik), ki pred poroko niso prebivali skupaj na istem naslovu ali so prebivali drugje, morajo zato urediti prijavo stalnega prebivališča v roku osmih dni od naselitve na novem naslovu. Ker je podatek o vašem stalnem naslovu prisoten tudi na večini identifikacijskih dokumentov, je priporočljivo, da spremembo naslova izvedeta pred spremembo osebnega imena, sicer imata lahko nepotreben strošek, saj je treba v uničenje predložiti tudi identifikacijski dokument, na katerem je naveden star naslov stalnega prebivališča (izjema je potni list, kamor se nov naslov lahko dopiše, če te možnosti še niste izkoristili). Tako bosta imela eno skrb manj.

Katere dokumente je treba zamenjati

V predpisanem roku tridesetih dni morata v uničenje predložiti vse t. i. identifikacijske dokumente, ki vsebujejo spremenjene podatke. Sem sodijo predvsem osebna izkaznica, potni list in vozniško dovoljenje. Priporočljivo je, da uredita tudi vse druge izkaznice in dokumente, kjer se pojavlja stari priimek, na primer zdravstveno zavarovanje, bančne račune, plačilne in kreditne kartice, avtomobilsko registracijo ipd., saj se bosta tako izognila kakšni manjši nevšečnosti, ki bi se lahko pripetila.

Če ni spremembe priimka, ni skrbi

V primeru, da ni nihče spremenil priimka ali naslova stalnega prebivališča, po poroki nimata takšnih obveznosti, saj sta vse potrebne dokumente že uredila pri matičarju ob obredu. Če že imata otroke, pa uredita še z njimi povezane formalnosti, kot je otroški dodatek in podobno.

Dokumenti in poročno potovanje

Svetujemo vama, da odhod na poročno potovanje načrtujeta tako, da bosta lahko po poroki pravočasno zamenjala vse dokumente. Upoštevajta, da morata dokumente zamenjati v roku enega meseca. Torej načrtujta odhod šele po zamenjavi potovalnih dokumentov (potnega lista ali osebne izkaznice) ali načrtujta potovanje, ki ne bo trajalo več kot 30 dni po dnevu sklenitve zakonske zveze, ob kateri se spreminja osebno ime. V takšnih primerih se običajno poročno potovanje rezervira pred poroko, kar pomeni, da je rezervirano na stari priimek.

NASVET
Če nameravata oditi takoj po poroki, lahko vzameta s seboj stare dokumente, nove pa bosta uredila, ko prideta domov. Vseeno je priporočljivo, da s seboj vzameta kopijo rojstnega lista in kopijo poročnega dokumenta. Tako se na vajinem poročnem potovanju ne bi smelo nič zalomiti.

Sodelujoči strokovnjaki:

Uredništvo

http://www.PrirocnikPoroka.si/

Uredništvo Priročnika Poroka.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here