Teme za poroke v pomladnih mesecih

0
1226
Poroka spomladi

Velika tradicionalna poroka

V Sloveniji je med najbolj priljubljenimi še vedno velika poroka z vključevanjem tradicionalnih običajev. Obdobje velikih tradicionalnih porok je običajno med majem in oktobrom, vsekakor jo lahko organizirata tudi pozimi. Tradicionalna poroka se po navadi začne že v sredo ali četrtek s postavljanjem mlajev, dogodek tipičen predvsem za poroke na vasi. Gre za običaj, ko neporočeni fantje in dekleta bodočima mladoporočencema postavijo dva smrekova mlaja okrašena s pletenimi venci, pisanimi trakovi, cvetjem in napisom. Po različnih slovenskih vaseh sicer postavljajo različne vrste mlajev.

V soboto se tradicionalna poroka začne na nevestinem domu, kamor ženin in svatje pridejo po nevesto. Pred prihodom prave neveste ženina presenetijo s tremi ali vsaj dvema lažnima nevestama. Tudi to je običaj tipičen za slovenski prostor. Ko nastopi prava nevesta, se vsi skupaj odpravijo na civilni obred. Številni pari se civilni obred odločijo organizirati doma na lepo urejenem vrtu, nekateri pred cerkvijo, drugi na za to določenih lokacijah kot so denimo gradovi, dvorci, veliko pa jih civilni obred opravi že pred poročnim dnem na občini.

Po civilnem obredu običajno sledi pogostitev za goste, mladoporočenca pa medtem opravita portretno fotografiranje. Če je poroka tudi cerkvena, se po druženju in fotografiranju vsi skupaj odpravijo proti cerkvi. Pri tradicionalnih porokah velja, da cerkveni obred opravijo v cerkvi v kraju od koder je doma nevesta. Na poti do tja jih zanjo presenetiti vaški fantje, ki postavijo šrango in zahtevajo plačilo za nevesto. Ženinu zastavijo nekaj nalog in mu postavijo nekaj vprašanj. Na ta način preverijo, ali si zasluži njihovo sovaščanko.

Sledi cerkveni obred, nato pa se odpravijo v bližnjo večjo gostilno ali kašen drug prostor primeren za večja slavja. Poleg veliko plesa na domačo pa tudi tujo glasbo, se na slovenskih poročnih slavjih organizira razne igre, kot so kraja nevestinega šopka in metanje šopka, metanje podvezice.

Slovenske tradicionalne poroke skozi ves dan spremlja tudi harmonikaš. Če želita imeti malo bolj umirjen dan in več časa za oblačenje, ličenje in podobno, priporočamo, da civilni obred opravita že prej. Priporočamo tudi, da omenjene lokacije med seboj niso preveč oddaljene, da z vožnjo ne izgubljata časa.

Ljubka mestna vintage poroka

Slovenska mesta so kot nalašč za intimno poroko v vintage stilu z do petdeset gosti. V trenutni gospodarski draginji je proračun marsikaterih mladoporočencev omejen in vinatage stil vama omogoča, da pobrskata po podstrešju ali se odpravita na sejem in stare stvari malo modernizirata. Uporabita obrabljene lesene zaboje in deske ter jih okrasita s cvetjem in čipkami. Manjkati ne sme poročna obleka s čipko. Rože so obvezen dekor na vintage porokah, tudi v nevestinih laseh. Vintage poroke ni brez starodobnika, ki vaju bo na najpomembnejši dan prevažal naokrog, če sta bolj okoljsko naravnana in če na dan poroke ne boste delali velikih razdalj med lokacijami dogajanja, pa se lahko po mestu zapeljeta s starim ljubko okrašenim kolesom. Za pristen zaključek poročne zabave naj poskrbi swing band ali rock ‘n’ roll skupina.

Poroka v družbi živali

Pri poroki lahko sodelujejo tudi vajini najljubši ljubljenčki ali druge živali kot so konji ali celo alpake, terapevtskih živali iz družine južnoameriških kamel, ki bodo zagotovo popestrile vajino poročno portretno fotografiranje. Na ranču na Primorskem se lahko fotografirata v družbi alpak, lahko pa alpake pripeljejo tudi na želeno lokacijo. Poročne fotografije na prostrani jasi bodo zaživele v prisotnosti konj. Vaši kužki lahko nosijo poročne ovratnice in povodce, tudi pentlje ali cvetje (kar preizkusite že prej, da se navadijo).    

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here