Top telesna forma in dobro počutje pred, na in po poroki

0
899
Vadba pred poroko, foto Tadej Bernik, Photoforyou.si

Na dan poroke zablestita, bodita telesno in mentalno pripravljena, zdrava in polna energije. Da dosežeta zastavljeno, svoje telo že predhodno dobro pripravita. Uravnotežen življenjski slog dosežeta z redno vadbo, uravnoteženo lokalno pridelano hrano in dovolj spanca. Ne le, da bosta na dan poroke zgledala fenomenalno, tudi po poroki se bosta počutila bolje.

Predporočna vadba

Čas vadbe je odvisen od ciljev, ki jih želita doseči (dobro počutje, oblikovanje telesa, pridobitev mišične mase). Priporočljivo je, da z vadbo začneta vsaj pol leta pred dogodkom. Če sta začetnika, vadita dvakrat tedensko, nadaljujeta pa lahko tudi trikrat tedensko. Motivacija je večja, če trenirata skupaj.

Pomembno je, da drug drugega motivirata. Na rekreacijo glejta kot na »življenjski projekt.« Zastavita si dolgoročne cilje, tako bosta pri doseganju le-teh tudi bolj uspešna. Biti v dobri formi je pomembno skozi vse življenje, da imamo energijo za vsakodnevna opravila in igro z otroki.

Kakšno hrano uživati pred poroko

Dva dni pred poroko se je priporočljivo izogibati prekomernemu uživanju soli, saj ta v našem telesu zadržuje vodo. V polni meri se izogibajta uživanju kave, alkohola in gaziranim sladkanim pijačam. V izogib prebavnim težavam se nekaj dni prej odpovejta vnašanju mleka in mlečnih izdelkov v svoje telo. Kljub predporočni tremi se izogibajta hitri prehrani in hrani z veliko maščobe, saj se ta počasi prebavlja in jemlje ogromno energije. Izbirajta uravnotežene obroke po primeru zdravega krožnika (50 % zelenjave in zelenjavne jedi, 25 % živila beljakovinskega izvora in 25 % živila šrobnega izvora) in polnovredne izdelke, ki dajejo energijo za dalj časa. Da bosta na poročni dan videti zdrava, vitka in polna energije uživajta polnozrnate izdelke, beljakovine in izdelke z nizko vsebnostjo maščob.

Brez kakovostnega spanca ne gre

Poroka za partnerja zahteva iniciativo pri načrtovanju in organizaciji, kar posledično lahko vpliva na motnje spanca. Telo je utrujeno tako psihično kot fizično, zato je priporočljivo, da vsaj teden dni pred dogodkom spita sedem do osem ur. Četudi bo pred poroko časa za spanje manj, je pomembno, da je le-ta kakovosten.

  1. Iz spalnice umaknita moteče elektronske naprave. Med največje obremenitve in hkrati skrite nevarnosti za naše počutje, zdravje in nenazadnje manj kakovosten spanec sodi elektro smog oziroma elektro magnetna sevanja. Ta vpliva na spremembe možganske aktivnosti, na upadanje viskoznosti krvi, na spremembo hormonskega ravnovesja, na povečanje motenega razmnoževanja celic ter druge anomalije, so zapisali strokovnjaki Stavbne in bivalne biologije. Zato iz spalnice odstranita moteče dejavnike, kot so televizija, računalniki, mobiteli ipd. Priporočljivo je, da vsaj eno uro pred spanjem ne uporabljajta elektronskih naprav. V spalnici naj bo temno, mirno in temperatura naj ne bo previsoka. Idealna temperatura se giba med 17,7 in 20 stopinjami Celzija.
  2. Prava izbira vzmetnice in vzglavnika. Vzglavnik mora biti prilagodljiv v vseh ležalnih položajih in pravilno podpirati glavo in vratno-ramenski del. Če spite na hrbtu je priporočljiv nizek in trd vzglavnik, če spite na boku srednje trd in višji, za spanje na trebuhu potrebujete nizek in mehkejši vzglavnik, če med spanjem menjate položaje, pa raje izberite srednje visok in mehkejši do srednje trd vzglavnik. Pri izbiri vzmetnice bodite pozorni, da so vanje vgrajeni zdravju neškodljivi certificirani materiali. Ležišče pred nakupom preizkusite. V glavnem je priporočljiv nakup žepkaste vzmetnice. Pomaga vam, če se ponoči potite, trpite za alergijami, imate povišano vlago v prostorih ali imate bolečine v sklepih in hrbtenici, ker točkovno podpre posamezne dele telesa.
  3. Pravilna prehrana pred spanjem. Dve do tri ure pred spanjem si privoščita zadnji obrok v dnevu. Izbirajta manj mastna živila. Obrok naj bo lahkoten, sestavljen iz zelenjave, saj takšen prispeva k bolj kakovostnemu spancu. Pred spanjem ne uživajta hrane in pijače, ki vaju drži pokonci. Uživata lahko tudi kosmiče in kaše, jedi, ki vsebujejo melatonin, hormon, ki spodbuja spanec.
  4. Pomiritev pred spanjem. Pred spanjem lahko pomirita živčni sistem z meditacijo ali enostavnimi vajami kot je raztegovanje nog ob steno. Na miren spanec odlično vpliva rekreacija v naravi (sprehod ali tek). Uporabita lahko tudi moč eteričnih olj in čajev. Sivka je dišava, ki pomaga pri spancu. Nekaj kapljic eteričnega olja sivke pokapljajta na vzglavnik. Pomirila se bosta tudi, če si pred spanjem pripravita čaj iz baldrijana, mete ali kamilic.

Skrb za lepo kožo

Uporabljajta naravno kozmetiko, zato vedno preberita etiketo na embalaži in preverita, če ima izdelek ustrezne certifikate (Ecocert, Cosmebio, Standard IKC, BDIH, Na True). Svež videz na obrazu bosta dosegla z ohlajeno naravno kremo (pred uporabo jo ohladita v hladilniku) ali z masko za obraz (na primer iz kumar, ki jih položita po obrazu ali iz polovice avokada, ki ga zmešata z žlico medu in naneseta po obrazu ter pustita stati deset minut). Kožo očistita vsak dan dvakrat (ne glede na uporabo ličil), zjutraj in zvečer. Tako se bo koža regenerirala in oskrbela s kisikom. Nekaj tednov pred dogodkom se poleg nege poslužujta tudi salonskih tretmajev, kjer vama bodo kožo očistili profesionalno.

Vnos tekočine v telo

Vitalno zdravo telo ter čvrsta in navlažena koža zahteva zadosten vnos tekočine. Pijta čisto vodo, nesladkane čaje, lahko tudi živo vodo. Slednja nastane z elektrolizo, je nabita z energijo in vsebuje visok bazičen pH, kar pomaga odstranjevati škodljive kisle snovi iz telesa in nenazadnje je eden najmočnejših antioksidantov na svetu. Po priporočilu Inštituta za medicino nacionalnih akademij naj bodoči ženin spije 3,7 litra in nevesta 2,7 litra tekočine na dan.

Viri: 5 Strategies for getting better sleep in fewer hours, Aleteia.org; Živa voda, Vitalnavoda.si; Stavbnabiologija.si.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here