Učenje plesa pred poroko

0
4445
Poročni ples

V preteklosti je za klasični poročni ples ženina in neveste veljal vsem dobro poznani dunajski valček, v zadnjem času v ospredje prihajajo bolj enostavni plesi.

Le nekaj ur lahko zadostuje, da osvojita osnovne plesne korake in očarata prisotne na poroki. Če imata že nekaj plesnega znanja, pa se lahko določenega plesa in koreografije naučita kar sama ob pomoči video posnetkov na spletu ali pa znanje le nadgradita v plesni šoli.

Kako izbrati učitelja in plesno šolo

Pri izbiri plesne šole se ne odločajta zgolj na podlagi cen, ampak preverita tudi v kateri dvorani se pleše, kakšen je plesni parket, ali imajo ogledala, kakšno je ozvočenje, ali vaju lahko učijo doma ipd. Priporočamo vama, da poiščeta licenciranega plesnega učitelja, saj bo tako metoda poučevanja plesa primernejša, čas učenja krajši in končni rezultat kvalitetnejši. Zberita nekaj ponudb, opravita razgovore z učitelji in izberita vama ustrezno ponudbo.

Obiskujeta lahko individualne ure ali pa se učita v skupinah, pri čemer imejta v mislih, da se vama v prvem primeru plesni učitelj lahko v celoti posveti. Pri individualnih urah učenje poteka hitreje, v času, ki si ga sama izbereta, za bolj sproščeno vzdušje pa lahko k plesnemu učenju povabita tudi starše ali prijatelje. Plesne vaje naj vama pomenijo sprostitev in zabavo.

Kdaj začeti z učenjem plesa

Če že imata nekaj plesnega predznanja, lahko z učenjem poročnega plesa začneta od dva do tri mesece pred poroko. Če do zdaj še nista plesala ali pa se bosta odločila za bolj zahtevno koreografijo, začnita z vajami šest ali več mesecev prej.

Koliko časa prej začeti vaditi, je odvisno tudi od naslednjih dejavnikov:

 • hitrosti učenja in morebitnih izkušenj s plesom v preteklosti,
 • koreografije (osnovni koraki ali zahtevnejši gibi),
 • števila plesov, ki se jih želita naučiti,
 • hitrosti učenja in morebitnih izkušenj s plesom v preteklosti,
 • koreografije (osnovni koraki ali zahtevnejši gibi),
 • števila plesov, ki se jih želita naučiti.

Kateri naj bo otvoritveni ples

V preteklosti je bil najbolj pogost poročni ples klasični dunajski valček, v zadnjem času pa v ospredje prihajajo ostali plesi, ki so bolj enostavni in izgledajo veliko bolje ter elegantno. Velikokrat se pari odločijo za počasni angleški valček, blues, rumbo, salso, disco hustle in tudi fokstrot.

Otvoritveni poročni ples po navadi par odpleše po prvem hodu gostincev (po predjedi), ko so gostje umirjeni in v pričakovanju programa mladoporočencev. Ob koncu vajine plesne točke pa na plesišče povabita vse goste in skupaj odplešite na kakšno živahno pesem ter tako popestrita razpoloženje.

Cena učenja plesa

Cene individualnih ur se gibljejo od 25 do 70 evrov, trajanje individualne ure pa je omejeno na 45 ali 60 minut. Ponekod se lahko odločita tudi za plesne pakete, ki vsebujejo 5 ali več ur in stanejo okvirno od 100 do 180 evrov. Število ur, ki jih bosta preplesala, je odvisno tudi od vajinega predhodnega plesnega znanja, vrste in dolžine izbranega plesa. Za dobro naučen otvoritveni poročni ples ponavadi zadostuje od 3 do 6 individualnih srečanj.

Še nekaj praktičnih nasvetov

 • bodita pozorna na izbiro čevljev – ti naj bodo udobni in plesu primerni;
 • v mislih imejta tudi obliko poročne obleke, da vaju ne bo pri določenih plesnih korakih ovirala;
 • tremo pred otvoritvenim plesom poskusita obvladovati že od začetka priprav. Ko bosta osvojila osnovne korake, svoj ples pokažita večji skupini prijateljev ali znancev;
 • poskrbita za pravilno plesno držo in izžarevala bosta eleganco;
 • med plesom se glejta v oči, nikar ne glejta v tla.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here