Udobna poročna srajca pod suknjičem in hlače

0
994
Udobna poročna srajca, foto: Tadej Bernik, Photoforyou.si
Udobna poročna srajca, foto: Tadej Bernik, Photoforyou.si

Material in barva

Prvovrsten je dolgovlaknati bombaž (egiptovski Mako ali Sea Island ZDA), ki daje nežen dotik in je obstojen. Kvalitetno zašito srajco prepoznate po dvojnem šivu, med katerima se pojavljajo gube, saj je zašit z eno iglo naenkrat. Imajo ojačan spodnji del na stranskih šivih (trikotni dodatki). Na zadnjem delu na lopaticah ima dve plasti tkanine, kar omogoča, da srajca drži lepo obliko na telesu. Vzorci tkanine se med sešitimi deli ujemajo – črta se ujema s črto.

Srajca bele barve poudari klasiko, sicer je lahko usklajena z barvo nevestine obleke (torej krem, smetanaste ali barva šampanjca), lahko je tudi nežne mint ali kaki barve, če to ustreza nevestini obleki in izbrani barvi suknjiča in hlač.

HTML Code here
<b>NASVET: Ekološki vidik </b>
Ker so kemikalije v oblačilih lahko strupene (dokazano nevaren je na primer formaldehid, ki se uporablja pri obdelavi tkanine proti mečkanju), bodite pozorni na ekološki vidik (večina bombaža je gensko spremenjenega, zato se je uveljavil ekološki bombaž). Preverite svetovni standard za proizvodnjo ekoloških tekstilij GOTS (Global Organic Textile Standard), ki zagotavlja, da je nadzorovan celoten proces pridobivanja, ali certifikate posameznih držav, kot so Modri angel (Der Blaue engel), Znak za okolje Swan (Nordic ecolabel), BCI – Pobude za boljši bombaž.

Velikost srajce

Srajca pri zapenjanju ne sme biti preveč ohlapna, da se pod suknjičem ne mečka in pri gumbih ne razteza. Po dolžini naj bo okoli 20 cm daljša od pasu hlač in ima doge rokave (kratki so popolnoma neprimerni v vseh primerih ravni oblačenja). Šiv rokavov mora biti točno na koncih ram (ne prenizko ali previsoko, da bi se srajca gubala). Dolžina rokava srajce naj gleda izpod suknjiča 1 cm. Če ima srajca dvojno manšeto, bo ta daljša za 2,5 cm, da bodo vidni manšetni gumbi. Če boste nosili spodnjo majico, naj bo barvno usklajena ali prosojna, oprijeta in brez vidnega šiva, da se ne bo opazila pod srajco.

Gumbi, žepi & inicialke

Prvi srajčni gumb mora biti zapet na vseh slavnostnih dogodkih (brez izjeme, pod kravato ali metuljčkom). Izjemoma je lahko odpet, če si bosta zaželela moderen in sproščen dogodek brez kravat. Kakovostna srajca nima našitih žepov. Inicialke, ki so izvezene na levem prsnem delu okoli 15 cm nad pasom hlač (ne na manšeti) dajejo poseben status, saj to pomeni da je bila izdelana po meri.

Manšetni gumbi

Začetki uporabe segajo v 16. stoletje, v času vladavine Ludvika XIV. pa so poleg uporabne funkcije dobili še lepotno noto. Poudarijo formalnost dogodka, včasih so veljali tudi za statusni simbol. Če se zanje odločite, jih nihče ne bo spregledal, predvsem, če bodo unikatni, na primer z inicialkami vajinih imen. Te okrasne sponke bodo držale oba konca manšete na moški srajci, ki ima luknje za gumbe, a nima gumbov, skupaj. Izbira je široka – od zlatih, srebrnih, iz medenine, nerjavečega jekla, tudi lesenih, iz oniksa z dodanimi lesketajočimi kamni kot, so rubin, safir do večnih diamantnih.
Vir: Lea Pisani: Srajca: ustrezne velikosti in nestrupena, Men’s Guide to Shirt Collar.

Pripadajoče hlače suknjiču

Hlače izberite hkrati s suknjičem v isti barvi in tkanini. Hlačnici imata na spodnjem delu zavihka. lahko tudi ne, a so hlače brez zavihkov primernejše. Hlače imajo nekoliko višji pas, da se prilegajo telovniku pod suknjičem ali prepasnici, če se odločite za frak. Gumbi hlač se največkrat zapirajo na notranji strani, da niso vidni. Športne postave pod pasom ne potrebujejo gube za oblikovanje, medtem ko naj imajo močnejše postave hlače z gubo (lahko tudi dvema), da blago lepše pade po telesu in ponuja več udobja. Na primernih delih na pasu so ojačane, če boste pripeli naramnice. Če izberite hlače s pasom, naj se po barvi ujema barvi vaših usnjenih čevljev z vezalkami, sponka na pasu pa ustreza manšetnim gumbom.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here