Ujeti večni trenutki poročnega fotografa

0
348
Foto: Grega Likozar, Vaši spomini
Foto: Grega Likozar, Vaši spomini

Preglejta ponudbe in izberita poročnega fotografa

Ponudnikov je veliko, a se za čudovite fotografije, preko katerih bosta vajin dan podoživela vsakič znova, ko jih bosta pregledovala, splača potruditi in izbrati pravega poročnega fotografa. »Odločitev, da bosta fotografiranje poroke zaupala profesionalnemu poročnemu fotografu z večletnimi izkušnjami, vama lahko prihrani stres in razočaranje,« je poudaril fotograf Andraž Gregorič. Na samem začetku se pogovorita, kakšen stil fotografij vama je všeč, kakšna so vajina pričakovanja in kakšen je vajin okviren stroškovnik, menita Andraž in Neža Martinšek. Strokovnjaki svetujejo, da si ogledata čim več galerij različnih fotografov, se pozanimata o njihovih izkušnjah in tako zožita svoj izbor. Poslušajta mnenja parov in znancev, ki so profesionalne fotografe že najemali, je še dodal fotograf Grega Likozar.

Koliko časa pred poroko rezervirati fotografa

Popularni datumi v sezoni so lahko zasedeni že več kot leto vnaprej, ampak ni pravila, kdaj je pravi čas za rezervacijo. Po spletu okoliščin, je lahko datum prost tudi mesec pred poroko. Vsekakor pa ne gre čakati predolgo, če vesta kaj si želita. Fotograf vaju bo spremljal skozi ves dan, lovil spontane poročne utrinke, večkrat pa mu bosta tudi prisluhnila, da vaji posname v posebej privlačnih pozicijah. Prav zato se priporoča predporočno fotografiranje, da se prej spoznate, da se bosta ob njem počutila sproščeno in mu bosta lahko zaupala. 

Fotografu pošljita časovnico poročnega dne

Nekaj dni pred poroko izbranemu fotografu pošljita časovnico poroke. Povejta mu kakšnih fotografij si želita. Na primer več fotografij od blizu ali od daleč, več spontanih trenutkov, fotografije posameznih družin in parov, fokus na detajlih. Izvajalcu zaupajta, če na poročni dan načrtujeta presenečenje za partnerja ali svate, je še opozoril Gregorič. Zato, da se bo fotograf lahko primerno pripravil in posnel fotografije iz najprimernejših zornih kotov. Vse bolj zaželeno je fotografiranje v stilu zgodbe, zato se na srečanju pogovorite o rdeči niti vajine nepozabne poroke, pojasni Likozar.

Odpihnita sramežljivost s predporočnim fotografiranjem

Predporočno fotografiranje je namenjeno spoznavanju s fotografom in njegovim načinom dela. Po vaji bosta premostila stres in pred objektivom delovala bolj mirno in sproščeno. Predporočno fotografiranje fotografu pokaže kaj pri paru izpostaviti in kako ju usmerjati med dogodkom. Tako bodo slike izražale nežen, pomirjen in svečan odraz zaljubljenega para. Poleg predporočnega fotografiranja nekateri fotografi svetujejo še spoznavni sestanek. Ta se izvede še pred rezervacijo termina.

Lokacija in čas portretnega fotografiranja

V procesu načrtovanja časovnice skupaj z izvajalcem določite, kdaj je najbolj primeren čas za portretno fotografiranje in koliko časa potrebujete za to. To je namreč največkrat edini del dneva, kjer se mladoporočenca za trenutek odklopita od celotnega dogajanja. Za portretno fotografiranje je najbolje izbrati odprto in prostorno lokacijo. Med najbolj priporočljivimi je fotografiranje v naravi, na primer na gozdni jasi, ob jezeru, v parku. Gregorič svetuje, da za fotografiranje izbereta mesto, ki ni obljudeno. Tako bo fotograf ob primerni svetlobi lahko posnel portrete, umeščene v pravilne oblike stavb, ograj ali ulic.

Namig
Sodelujoči strokovnjaki so strinjajo, da najlepše fotografije nastanejo pozno popoldne, eno uro pred sončnim zahodom. Še bolje pa je, če fotografiranje poteka v dveh ali treh sklopih po 15 ali 20 minut na različnih lokacijah, je dodal Gregorič. Martinškova pa dodajata, naj se izbere bližnje lokacije, da se čas, ki je na voljo za fotografiranje čim bolje izkoristi, in je par čim krajši čas odmaknjen od svatov in samega dogajanja.

Cene najema poročnega fotografa

Cene najema poročnega fotografa se na trgu gibljejo med 500 in 2.500 eurov. Povprečje je nekje med 900 in 1.500 eurov za celoten dan oziroma nekje do 12 ur, za 6 ur pa okoli 1.000 eurov.

Čas trajanja izdelave fotografij in fotoknjige

Različni fotografi so povedali, da potrebujejo od dva do pet tednov, saj sta izbor in obdelava fotografij ključna za končni videz fotografij. Odvisno je tudi od velikosti poroke oz. števila slik. Ponudniki imajo na voljo različne fotoknjige, cene katerih se gibljejo od 200 evrov navzgor. S fotografi se lahko dogovorite, da najprej dobite digitalno serijo slik, katere lahko z zahvalami delita s svati. Prejmeta pa lahko tudi unikatno oblikovano fizično različico izbranih fotografij.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here