Privlačne značilnosti večnega diamant

0
4529
Diamantni prstan

Ime diamant izhaja iz grške besede adamas, ki pomeni nepremagljiv, razlaga Nika Škoberne Kidrič iz Zlatarne Celje. Diamant ima tak pomen tudi zaradi svojih lastnosti, saj velja za najtrši mineral, iz česar izhaja njegova večnost.

Diamant je mineral, kamnina iz ogljika (C), ki nastaja globoko pod zemeljskim površjem (120 km) pri visokih temperaturah (1200 °C) in tlaku (50.000 barov) ter v kroženju magme, kot kompaktna atomska zgradba pride na površje v obliki kristala.

Najlepši diamanti nas očarajo s svojimi posebnimi značilnostmi, kot so brus, barva, čistina in teža diamanta, tako imenovani 4C (Cut ali brus, Color ali barva, Clarity ali čistina, Carat ali teža v karatih).

HTML Code here

4C – Brus

Diamant z okroglim brusom je briljant. Okroglo brušeni diamanti v sebi nosijo največ ognja in svetlobe, saj oblika iz 57 simetrično razporejenih faset odlično odbija svetlobo. Če zanemarimo vse druge lastnosti, imajo briljanti najvišjo vrednost med diamanti, brušenimi v druge oblike.

4C – Teža v karatih

Karat izhaja iz mase semena roževca in je od leta 1875 dalje po pariški Metrski konvenciji uveljavljen, kot uradna mera za tehtanje dragega kamenja – 1 ct = 0,2 g = 200 mg.

4C– Čistina

Čistost diamanta pomeni količino vključkov v sami kristalni strukturi, saj diamanti nastajajo v okolju, kjer so v talini tudi druge snovi, ki jih diamanti pri svoji rasti lahko zajamejo. Dva diamanta nikoli ne posedujeta enakih vključkov. Ravno zato pravimo, da ima vsak kamen svoj »prstni odtis«.

4C– Barva

Barva diamantov se določa na podlagi tabele; upoštevajo se le diamanti, ki jih lahko po barvi razvrstimo od bele do rumene in rjavih tonov.

Bodita inovativna pri izbiri in se odločita za ročno izdelana prstana izpod spretnih prstov izkušenih slovenskih zlatarskih mojstrov. Za neprimerljivo kakovost izbranega nakita z vdelanimi diamanti pa bosta prejela ustrezen certifikat, ki vsebuje podatke o diamantu in potrjuje njegovo kakovost.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here