Večni video in foto spomini Vajinega poročnega dne

0
831

Najprej se osredotočita na slog njegovega dela, razviden iz izdelkov preteklih porok. Če se vama zdi stil privlačen in se »vidita« v njegovih izdelkih, se dogovorita za sestanek.

Slog fotografiranja

Dokumentarni slog prikazuje celotno poročno zgodbo, zato bo izvajalec neopazno lovil »akcijo« in spontane trenutke, kot fotoreporter. Običajno pa fotograf doda še svojevrsten umetniški ton in zato pričara na fotografijah neverjetno čarobnost vajinega dne.

Zasledili boste izraze kot so: »warm and desaturated«, »dark and moody«, »light and airy«, kar opisuje izgled slik.

Ključne informacije, o katerih se pogovorita na sestanku

 • Termin poroke, koliko časa bo izvajalec prisoten na dogodku. 
 • Koliko časa nameniti fotografiranju para – ena ura s fotografom za poročno poziranje para in pol ure za družinsko fotografiranje svetujejo fotografi. V primeru menjave lokacije pa ustrezno več zaradi premika. Najprimernejše je časovno umestiti fotografiranje po obredu, saj bosta tako bolj sproščena. Glede na svetlobne pogoje je najugodnejše pozno popoldan, ko je sonce nižje ter oddaja mehko in toplo svetlobo. Nekateri fotografi zagovarjajo t. i. zlato uro, to je tik pred sončnim zahodom, ko je svetloba sicer najlepša, a ta trenutek se ne sme zamuditi. 
 • Predstavita urnik poročnega dne in opozorita na morebitna presenečenja, ki jih ne sme izpustiti (ne skrbita izvajalec bo to zadržal zase). Presenečenja partnerjev ali svatov so največkrat v poročni dvorani (glasbena točka, partner zapoje ali zaigra, romantičen govor ali posebno darilo), medtem ko je za svate večkrat zunaj (ognjemet), kjer so slabši svetlobni pogoji in se mora izvajalec na to pripraviti.
 • Ali bo izvajalec sam ali v paru ter dinamika dela večih izvajalcev hkrati. Spoznajta vse sodelujoče že prej, saj bosta tako bolj sproščena, kar se bo odražalo tudi na fotografijah.
 • Možnosti v primeru prestavitve poroke ali odsotnosti izvajalca zaradi bolezni. 
 • Preglejta njegova dosedanja dela v fizični obliki in jasno izrazita kakšen izdelek si na koncu želita. Koliko časa potrebuje za postprodukcijo oz. »re-tuširanje«?
 • Avtorske pravice (avtor si običajno lasti vse pravice, zato se dogovorita, če želita izdelke natisniti ali objavljati tudi drugje). 
 • Rok izdelave končnega izdelka je običajno nekoliko daljši za arhivski video, 3–6 mesecev. Krajši video bosta verjetno prejela že v 10 dneh po poroki, katerega preglejta in podajta morebitne popravke in izvajalec ga bo še dodelal po vajinih željah. Fotoknjigo ali spletno galerijo lahko pričakujeta v 3–5 tednih, odvisno od izvajalca. Nekateri fotografi celo pošljejo izbrane fotografije že prvi dan po poroki, da jih lahko delita z družino in prijatelji.
 • Običajno fotografi zajamejo 2.500–3.500 fotografij dogodka, odvisno od trajanja, na koncu pa bosta prejela med 500–1.000 obdelanih fotografij.Cena paketa je odvisna od več faktorjev, med drugim tudi časa sodelovanja. Lahko gre za krajše ali daljše snemanje in fotografiranje celega dne, vključno s pripravami na poroko, ki se začnejo že zgodaj zjutraj, vse do razreza torte oz. še dlje. Cena bo odvisna glede na število fotografij in potrebno obdelavo slik in/ali videa ter obliko končnega izdelka. Večini se plača avans, s tem pokažeta vajino resnost za sodelovanje.  
 • Preverita ali ima izvajalec registrirano dejavnost, saj je to lahko garancija izdelka. Vse dogovorjeno spravita v pisni dokument.

Predporočno fotografiranje

Dogovorita se za zaročno ali predporočno fotografiranje, tako bosta spoznala izvajalčevo dinamiko dela, sama pa opravila generalko za poročno portretiranje (fotografije lahko celo uporabita za izdelavo personaliziranega poročnega vabila). Navsezadnje je poroka neponovljiv dogodek, zato morata biti na slikah sproščena.

Spomini na ključne momente

Par običajno pričakuje, da bo fotograf posnel klasične trenutke, kot so obred, poljub, ples s starši, trenutki s starši, družinske fotografije. Fotograf pa bo ujel tudi pristne trenutke in pogleda med vama.

 • Na pripravi pred poroko posnamejo obleko in oblačenje, dodatke, ličenje, friziranje.
 • »First look« je moment, ko se bodoča mladoporočenca prvič zagledata, tudi poljubita in objameta. Ker morata fotograf in snemalec ta magični trenutek ujeti, se dogovorita ali bo ta trenutek na romantični in slikoviti lokaciji (v parku, na gradu, pod slavolokom), ali bo voden s strani fotografa ali organizatorja poroke in ali bodo prisotne še druge osebe oz. bosta sama. Moment je lahko tudi na njenem domu, kjer so prisotni tudi svatje, ko pride ženin po nevesto, potek je običajno odvisen od običajev.
 • Prihod na civilni obred bo fotograf/snemalec posnel ter poročne zaobljube, izmenjavo prstanov, prvi poljub, podpis listin in posip s cvetnimi listi ali mehurčki, ko prvič stopita pred svate kot mož in žena. Prav tako zajamejo cerkveni obred.
 • Na zabavi fotograf ali snemalec posname prvi ples, ples s starši, razrez poročne torte, met podvezice in šopka.

Namig

Ključno je, da se sestanete, saj se morata ob fotografu ali snemalcu počutiti prijetno in sproščeno, kar se bo odražalo tudi na čutnih fotografijah oz. v videu.

Poleg foto in video spominov, nepozabne misli in veselje vajinih gostov ohranita tudi v drugih oblikah, na primer:

 • Knjiga gostov: Pripravita knjigo gostov, kjer bodo ustvarili svoj pečat. Ta je lahko lesena in se sestavi kot sestavljanka, na posamezen košček pa bo gost zapisal svojo misel in ime.
 • Lepa misel na fotografiji: Lahko je to kotiček s polaroidnim fotoaparatom, kjer vsak ustvarijo svojo fotografijo, na hrbtno stran zapiše misel, ki se mu utrni in jo obesi na steno.  
 • Najemita slikarja: Najemita slikarja ali ilustratorja, ki slika slavnostni dogodek v živo, tako bosta v vajinem skupnem domu na steni še mnogo let občudovala prizor/e z vajine poroke.  
 • Skleda spominov: V stekleno skledo pripravita pisane listke, ki jih bodo gosti popisali z lepim spominom iz vajinega poznanstva, nasveti za vajin zakon ali zabavno zgodbo. Če rada potujeta namesto listkov pripravita razglednice, kamor gosti zapišejo destinacije in znamenitosti, ki jih morata obiskati.

Sodelujoči strokovnjaki:

Uredništvo

http://www.PrirocnikPoroka.si/

Uredništvo Priročnika Poroka.

Rok Borštnik

Rok Borštnik

Fotograf in snemalec, Poročni-video.si

Jan Gregorin

https://vajinnajlepsidan.si/

Fotografija in digitalni marketing, Jan Gregorin, s. p.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here