Zaročni in poročni diamantni prstan

0
241
Diamanti v zaročnih in poročnih prstanih
Diamanti v zaročnih in poročnih prstanih

Ime diamant izhaja iz grške besede adamas, ki pomeni nepremagljiv. Diamant ima tak pomen tudi zaradi svojih lastnosti, saj velja za najtrši mineral, iz česar izhaja njegova večnost. Tako je postal simbol večne ljubezni in ne predstavljamo si zaročnega ali poročnega prstana brez diamanta. Diamantni prstan je večen in bo tako zaokrožil vajino ljubezen.

Očarljive oblike diamantov

Obliko diamanta določa brus; to je razmerje med:

  • premerom rondiste (premer kamna),
  • velikostjo mize (največja ploskev na kamnu),
  • koti krone (zgornji del kamna, nad rondisto),
  • globino paviljona (spodnji del kamna, pod rondisto) in
  • debelino rondiste.

Najprej vpliva na oceno brusa razmerje med naštetimi razmerji. 

Kadar govorimo o diamantu, mislimo na mineral

Diamanti so lahko brušeni v različnih oblikah (npr. kvadrat, hruška, srce …). Okrogli briljant brus je najbolj razširjena oblika diamanta, zato za diamante s takim brusom uporabljamo kratek izraz briljant. Izraz briljant se torej lahko uporablja za diamante okrogle oblike, ki so

  • zbrušeni na 58 ploskev (v zlatarskem žargonu jim rečejo fazete),
  • imajo eno mizo (zgornja ploskev briljanta),
  • 32 fazet na kroni,
  • 24 fazet na paviljonu,
  • včasih imajo tudi eno kaleto (rahlo odrezano konico paviljona).

Diamante brusijo še v veliko drugih brusih različnih oblik, kot so npr. švicarski brus, angleški brus, navete, oval, princess brus itd. Vrednost diamanta je odvisna od uspešnosti brusilca pri usklajevanju mase in optične učinkovitosti.

Pri izbiri poročnih ali zaročnih prstanov je ključno, da izbereta takšnega, ki je udoben za nošenje in ki vama bo všeč sleherni dan, do konca življenja. Najpogosteje se bodoči mladoporočenci odločijo za briljantni brus tako v poročnih kot v zaročnih prstanih, pove Nika Škoberne Kidrič iz Zlatarne Celje. Dodaja, da so največkrat izbrani poročni prstani srednjega cenovnega razreda, od 500 do 1.000 € za par.

Za potrditev kakovosti izbranega nakita z vdelanimi diamanti bosta v zlatarni prejela ustrezen certifikat. Ta vsebuje tudi podatke o diamantu (potrjuje pristnost dragulja in označuje, ali gre za diamant z briljantnim brusom, torej briljant, ali diamant z drugim brusom).  

Diamant je simbol moči, bogastva, lepote in modrosti, najpomembnejše pa je, da je simbol ljubezni in večnosti, izpostavi Nika Škoberne Kidrič iz Zlatarne Celje. Takšen sloves je diamant dobil zaradi svoje bleščeče lepote in sijaja, redkosti ter navsezadnje vrednosti.

3 briljantna pravila za izbiro dodatnega nakita

Zaokrožita vaš izgled v popolno poročno harmonijo z ostalim poročnim nakitom, ki bo še poudaril vaš diamantni prstan. Nekaj nasvetov za lažjo odločitev:

1.  Nakit naj bo usklajen s stilom vaše obleke in obliko dekolteja; ravno odrezanemu lepše pristoji niz biserov ali ovratnica okrogle oblike, medtem ko globoko izrezan dekolte lahko dopolnite z nižje spuščenim atraktivnim obeskom.
2.  Klasična elegantna obleka bo najbolj zasijala z diskretnim drobnim diamantnim nakitom ali z večnim bisernim nakitom.
3. Pri moderni obleki poskusite z večjim kosom nakita, ki pa naj bo samo eden, na primer velik obesek s posebnim kamnom ali samo razkošni viseči uhani.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here