Zaupanje – temelj vsakega odnosa

0
3390
Zaupanje

Vsak par že na samem začetku odnosa spregovori in poišče svoje varne meje znotraj katerih se gibljeta. In zato je zaupanje temelj vsakega odnosa.

Zaupanje je ena od bistvenih komponent vsakega dobrega odnosa, ki ga vzpostavljamo. Pomembno je v vsakem odnosu. Še toliko bolj pa je pomembno v partnerskem odnosu, kjer si vsi še posebej želimo varnosti in z njo povezano mirnost duše. Zaupanje ni samoumevno. Na trenutke se sicer lahko temu zdi tako, a to predvsem do trenutka, ko, oziroma če se zaupanje v odnosu prelomi, izgubi.

Marsikdo in tudi strokovnjaki so si enotnega mnenja, da opisati, oziroma podati točno formulo, kaj zaupanje sploh je, ni enostavno dejanje. Kajti dejstvo je, da ima vsak posameznik kot tudi par lahko povsem svoje poimenovanje meja. Meje pa so tiste, ki dajejo občutek varnosti in ta občutek zaupanja. Tako imamo lahko zelo različne meje glede zvestobe, glede načina življenja, vrednot, želja, potreb. O vsem tem je sicer pomembno, da vsak par že na samem začetku odnosa spregovori in poišče, oziroma določi svoje varne meje znotraj katerih se gibljeta. Kot je bilo rečeno, je zaupanje izredno težko ubesediti ali opisati, vendar pa na drugi strani lahko rečemo, da tisti, ki ga izgubijo, točno vedo, kakšen je ob tem občutek.

Sestavni deli zaupanja

Če si želite, da bi imeli vi kot tudi vaša druga polovica mirno in predvsem zaupanja polno partnersko življenje, pa strokovnjaki vseeno podajajo nekaj ključnih indikatorjev, ki se jih je treba držati, in jih večina ljudi sprejema kot elemente oziroma sestavne dele zaupanja:

  • Zanesljivost. Kar obljubite je treba tudi izpolniti. Obljuba je lahko formalna ali pa neformalna. Ko se na primer s partnerjem dogovorita o razdelitvi vlog pri hišnih in drugih opravilih, jih je treba brez opominjanja narediti.
  • Predvidljivost. Pogosto slišimo, da je predvidljivo dolgočasno. A dejstvo je, da nam predvidljive stvari v odnosu podajajo varnost. Če točno veste, kdaj partner pride iz službe domov, se v primeru, da zamuja lahko močno prestrašite. V tem primeru je pomembno informiranje. Če imata s partnerjem dogovor, kdo za kaj poskrbi, je pomembno, da je to narejeno, da ne potrebujete vedno znova preverjati, ali bo šel na primer mož po otroka v šolo, če to dela vsak dan.
  • Iskrenost je nekaj najbolj pomembnega. Ljudje pogosto težko spregovorijo o težkih situacijah in jih zato zamolčijo ali priredijo zgodbo. Ob tem pa ostanejo sami. A dejstvo je, da nas deljenje informacij, ne glede na to kako težke so, vedno povežejo, saj le če o njih spregovorimo, lahko tudi najdemo skupno rešitev.
  • Predanost in lojalnost. Zelo težko je zaupati nekomu, ki je nejasen glede tega, kaj pričakuje od odnosa v prihodnje. Pri predanosti gre predvsem za skrb do drugega v težkih in lepih časih ter zmožnost pogledati preko problemov ter vsakdanjih vzponov in padcev vsakdanjika.
  • Skupno postavljene meje. Vsak odnos ima svoje meje. Včasih so jasne obema partnerjema, po večini pa se o njih nikoli odprto ne govori, a postanejo jasne, ko eden izmed partnerjev mejo prestopi. Meje prav tako sestavljajo skupna stališča do denarja, vzgoje otrok, spolnosti, dela, kot tudi družinskega življenja in predvsem lastna individualna prepričanja glede odnosov.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here