Zbrani nasveti za najboljše poročne torte

0
1267
Sladki kotiček, foto Majine torte

Za popolno usklajenost poročne torte s poročnim izgledom začnita z izbiro vsaj pol leta pred terminom poroke. Vendar šele, ko imata že izbrano poročno barvno kombinacijo, da tudi z barvo ali drugim elementom torto uskladita v celoto ter dorečeta ustrezno velikost glede na število potrjenih gostov.

Uskladita želeni izgled s profesionalnim izdelovalcem tort

Profesionalni izdelovalci poročnih tort so mojstri svojega poklica, zato si oglejta ponudbo pri nekaj izbranih ter ocenita, kateri izdeluje torte po vajinih željah. Poiščita fotografski material in mu ga predložita ter opišita vajine želje. Po rezervaciji termina za izdelavo in izbranih okusih, vama svetuje glede sloga in materialov dekoracije (nekateri slaščičarji pripravijo skico torte) ter pripravi ponudbo z ostalimi informacijami glede okrasitve sladkega kotička (če se zanj odločita), časovnice in dostave. Običajno plačata avans, s katerim potrdita izdelavo do termina poroke. Cena torte se največkrat obračuna na osebo (torej na kos), dostavo pa zaračunajo posebej. Predhodno tudi preverita, ali je na lokaciji poročnega slavja na voljo ustrezno hlajen prostor za izbrano velikost torte.

HTML Code here

Velikost in oblika tort in ostalih slaščic

Vsakemu gostu namenita kos torte, pite oziroma kreme v kozarčkih. Če izbirata druge oblike, je to lahko en pisan krof (donut), zanimiva lučka (cakepop), slasten kornet, browni, cupcake ali muffin. Če gre za manjše sladke umetnine, izberita po dve ali tri na osebo, odvisno od velikosti in polnosti okusa (cakepopsi in makroni različnih barv) ter tudi od tega, kako obložen je bil sladki kotiček čez dan. Če vajini gosti niso sladkosnedi, zmanjšajta naročilo za 30 %, saj nekateri torte ne jedo ali so po bogati večerji že siti. Velikost je odvisna tudi od višine torte, če izdelovalec pripravlja višje torte, naročita 10–15 % kosov manj.

Pokušina tort pri izdelovalcu

Nekateri slaščičarji organizirajo pokušino tort na začetku poročne sezone (februar/marec), pri drugih naročita okuse iz seznama predlaganih za pokušino na domu (po navad med 3 do 12 okusov v obliki mini tortic). V miru okušajta mamljive okuse in se odločita za 2–3. Dejstvo je, da vsem svatov ne bosta ugodila, a sočnost in lahkost naj bosta na prvem mestu. Namesto klasičnih smetanasto čokoladnih okusov, morda raje izberita sadne in sveže ali celo eksperimentirajta s kombinacijo sladko-kislega. Naročilu lahko dodata vegansko ali presno različico ali le določen del tortne skulpture (ena raven, manjša torta ali sladki manjši elementi) namenita tistim z drugačnimi prehranskimi režimi.

NASVET
Naročila se največkrat gibljejo med 50–80 kosov, pravijo strokovnjakinje, z 2–3 različnimi okusi. Več kot trije okusi pa niso priporočljivi. Torte za 100 in več gostov so običajno sestavljene iz treh različnih dimenzij, ki so z dekoracijo povezane med sabo.

Dekoracije sladkega kotička so prava paša za oči


Sladokusca bosta poskrbela za razvajanje gostov s sladkim kotičkom (desertna miza), ki bo ponujal različne manjše sladke (lahko tudi slane) dobrote ves čas slavja. Ko bo nastopil trenutek razreza torte, bo gostinsko osebje na privlačno desertno mizo postavilo bogato okrašeno torto. Slaščičar bo opremil mizo ter jo uskladil z izbrano torto. V ponudbah ponujajo tudi privlačne podstavke v večih nadstropjih, stojala za viseče torte ter okrasitve najrazličnejših vrst. S fotografom se dogovorita, da preveri osvetlitev, da bo poročna torta za vedno ostala v sladkem spominu.

Svatom na poletni poroki postrezita ledeno osvežitev na desertni mizi. Božanske sladoledne okuse do temne čokolade do zanimivih mango in osvežilnih limoninih tonov. Naj si gosti po lastnih željah okuse nadgradijo še z različnimi posipi in prelivi.

Slavnostni trenutek med uradnim in zabavnim delom poroke

Razrez torte napovejta v protokolu poročnega dne, da bodo gosti prisotni in vama zaploskali ob rezu prvega skupnega kosa torte, s katerim se takoj posladkata. Ta simbolizira, da bosta v vajini ljubezenski vezi skrbela drug za drugega. Gostinsko osebje nato prevzame razrez za ostale goste.


Torta je prelomnica iz uradnega dela poroke v zabavni program in gosti (predvsem starejši) bodo tako vedeli, da lahko brez izgovorov zapustijo dogodek. V ta namen se poročna torta okuša po večerji. Lahko se odločita za plesni premor po večerji in jo postrežeta kasneje (a bo razigrane goste težje ponovno zvabiti za mizo).

Sodelujoči strokovnjaki:

Uredništvo

http://www.PrirocnikPoroka.si/

Uredništvo Priročnika Poroka.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here