Večino okusov bodo zadovoljile sorte chardonnay, renski rizling, laški rizling, sivi pinot. Gostom, ki bi si želeli bolj aromatične in izrazite sorte, pa ponudita sauvignon, muškat, traminec.
Za aperitiv ponudita suho ali zelo suho penino, lahko tudi penino z zlatimi lističi. Penina vzbudi tek in lahko spremlja vse hode. Kozarci morajo biti ravno prav visoki, da lahko opazujete nastanek in obstojnost pene ter venec na obodu kozarca. Oblika kozarca naj bo podobna tulipanu, saj ta oblika usmeri vonje proti nosu.
Vinsko spremljavo ob večerji lahko nadaljujete s tokajem, ob ribi se prileže rebula, pri mesnih jedeh pa modri pinot, caberne sauvignon, merlot ali modri pinot. Rdeče vino se servira v nekoliko širših kozarcih kot belo.
Ob torti postrezite slajše in bolj aromatično vino, npr. modri pinot, ki ga postrezite v nizkih širokih kozarcih na pecljih. Izbirajte avtohtone slovenske sorte npr. radgonska ranina (polsuho buteljčno vino), ranfol (belo z nekoliko kislosti), žametna črnina (visoka kislost, svetlo rdeče barve), rumeni plavec (rumeno-zeleno vino z visoko kislostjo), zelen (s priokusom sredozemskih zelišč), rebula (rumena z zelenkastim poltonom).

Spretni natakarji bodo stalno skrbeli, da bodo kozarci polni, če slavita v manjšem domačem krogu, velja, da se kozarci dotakajo vsakih 30 minut. Kupite jih 10 % več kot sprva predvidite zaradi različnih nepredvidljivih okoliščin.
Kako izračunati število steklenic?
Število ljudi / kozarci na osebo x število kozarcev (če se dotaka na 30 min) + 10 % rezerve = število steklenic
Če se lokacije menja, gosti običajno popijejo manj. Ob lepem vremenu se bo verjetno popilo več, prav tako če bo poročni dan vključeval prevoz in nočitev.